Egészség
Csökkenti a koleszterinszintet, és jódban gazdag
Ezt a halat érdemes januárban fogyasztani

A navaga a tőkehalfélék családjába tartozó tengeri hal, amely az északi tengerek hideg vizében él, beleértve a Fehér-, a Barents- és a Kara-tengert. A friss északi sáfrányos tőkehal szezonja januártól márciusig tart. Természetesen az év bármely szakában fagyasztva is értékesíthető. De ennek a halnak a minősége ekkor jelentősen csökken.
Ahogy a tapasztalt szakácsok tanácsolják, jobb télen vásárolni sáfrányos tőkehalat. Az ívás után, január közepétől kezdve aktívan halásszák. A hónap végére megjelenik a halüzletek polcain. Így szinte garantált, hogy a hal a legfrissebb lesz. A friss sáfrányos tőkehal maximálisan hasznos az egészségre.
Ezt a halat különösen nagyra értékelik a főzésben a zsenge hús, az alacsony kalóriatartalom és a tápanyagok gazdag összetétele miatt. A sáfrányos tőkehalnak azonban megvannak a saját jellemzői, amelyeket fontos figyelembe venni. A Doktor Piter Rustem Sadykov gasztroenterológussal beszélgetett róluk.
Milyen hal a navaga?
„Ez a halfajta diétás, száz grammban csak körülbelül hetven-nyolcvan kalóriát tartalmaz. Gazdag fehérjében (vagyis a szervezet által könnyen emészthető), Omega–3 zsírsavakban (hasznos a szív- és érrendszer számára), ásványi anyagokban (jód, szelén, magnézium, foszfor), B-, A- és D-vitaminokban” – mondta Rustem Sadykov orvos-gasztroenterológus.
A navagahús puha textúrájú és enyhén édeskés ízű. Ideális főzésre, sütésre vagy pörköltnek is.
„Egyesek megjegyzik, hogy a sáfrányos tőkehal fogyasztása viszketést vagy égő érzést okoz az ajkakon” – folytatja az orvos. – Ez a hal bőrében található, természetes anyagoknak köszönhető, amelyek irritálhatják a nyálkahártyát. A hatás a hőkezelés és a főzés előtti bőr eltávolítása után megszűnik.”
Csökkenti a koleszterinszintet. és gazdag jódban
„A navaga jót tesz a szívnek és az ereknek, az Omega–3 zsírsavak erősítik az erek falát, csökkentik a „rossz” koleszterinszintet, és megakadályozzák az érelmeszesedés kialakulását” – folytatja az orvos. – A magas jódtartalom miatt a sáfrányos tőkehal hasznos azoknak, akik hiányt szenvednek ebben az elemben. A D-vitaminnak és a foszfornak köszönhetően a sáfrányos tőkehal fenntartja a csontok egészségét, és megelőzi a csontritkulást. A könnyű, alacsony kalóriatartalmú hús jól emészthető, és alkalmas a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdő emberek számára is.”
A navagát terhes és szoptatós nők is fogyaszthatják, mivel az omega–3 és a jód támogatja a magzat fejlődését és az anya egészségét. A gyermekek számára hasznos a növekedéshez és a csontrendszer erősítéséhez. A vitaminok és ásványi anyagok segítenek lassítani az időskori elváltozásokat.