Montázs

Csökkentheti a vérnyomást, a rák kockázatát és a koleszterinszintet

Rengeteg vitamint tartalmaz

A füge többféleképpen is jótékony hatással lehet az egészségre, többek között javítja a bőr és a haj egészségét, de magas tápértékkel is rendelkezik.

Csökkentheti a vérnyomást, a rák kockázatát és a koleszterinszintet
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

A történelem folyamán az emberek a fügét az endokrin, a reproduktív és a légzőrendszerrel, valamint az emésztőrendszerrel kapcsolatos egészségügyi állapotok kezelésére használták.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a füge antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő, zsírcsökkentő és sejtvédő.

Ezek a tulajdonságok lehetnek felelősek a füge terápiás hatásaiért.

A füge számos alapvető tápanyagot tartalmaz, többek között káliumot, kalciumot és magnéziumot. Tartalmaznak továbbá élelmi rostot, A-vitamint és K-vitamint.

A füge magas rosttartalma segíti az emésztést és megelőzi a székrekedést. A füge tartalmaz egy „ficin” nevű emésztőenzimet, amely szintén segíti az emésztést.

Mivel magas a rosttartalma, a füge teltségérzetet hagy maga után. Ez csökkenti az éhségérzetet és segít a testsúlyszabályozásban.

A füge gazdag antioxidánsokban, amelyek csökkentik a káros szabad gyököket és védenek az oxidatív stresszel szemben. A fügében található fenolok és flavonoidok egy párja. Ezek csökkentik a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kockázatát.

A fügében található oldható rostok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, a magas káliumtartalom pedig elősegíti az egészséges vérnyomásszintet és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Bár nagyon édesek lehetnek, a füge mérsékelt glikémiás indexszel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy lassan bocsátják ki a cukrot a szervezetben, ami segít szabályozni a vércukorszintet, és csökkenti a vércukorszint-kiugrások valószínűségét. A füge nagyszerű gyümölcsválaszték a cukorbetegek számára.

A fügében található kalcium és K-vitamin segít fenntartani az egészséges csontokat, és csökkenti a csontritkulás valószínűségét.

Az antioxidánsok és vitaminok elősegítik az egészséges bőr kialakulását és csökkentik a bőrproblémák kockázatát. A fügét hagyományosan a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére használják.

A füge vasat tartalmaz, ami a vörösvértestek termelődéséhez elengedhetetlenül fontos ásványi anyag. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a vashiányos vérszegénységet.

Kapcsolódó írásaink