Egészség
Ezt egye, és meghosszabbítja az életét!
A többéves tanulmányt amerikai tudósok végezték csaknem százezer résztvevővel

Az élelmiszerek közvetlen hatással vannak az emberi egészségre. A tudósok megállapították, hogy a vaj más termékkel való helyettesítése hihetetlen egészségügyi előnyökkel járhat. Kevesen fogyasztják azonban megfelelő mennyiségben.
Az olívaolajról van szó: a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy napi körülbelül tíz gramm margarin, vaj, majonéz helyettesítése ugyanennyi olívaolajjal többszörösen csökkentheti a szív- és érrendszeri és egyéb betegségekből eredő halálozás kockázatát.
A többéves tanulmányt amerikai tudósok végezték dr. Martha Guasch-Ferre, a Harvard T. H. Chan School of Public Health munkatársa vezetésével. A vizsgálatban 28 éven keresztül 60 582 nőt és 31 801 férfit figyeltek meg. Ez idő alatt 36 856 halálesetet regisztráltak. A kutatók összehasonlították azokat, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat, a legnagyobb fogyasztású kategóriába tartozókkal.
A második csoportban 19 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata, 17 százalékkal alacsonyabb a rákos halálozás kockázata, 29 százalékkal alacsonyabb a neurodegeneratív halálozás kockázata, 18 százalékkal alacsonyabb a légzőszervi betegségek okozta halálozás kockázata és 8–34 százalékkal alacsonyabb az általános halálozás kockázata.
„Eredményeink alátámasztják az olívaolaj és más telítetlen növényi olajok fogyasztásának növelésére vonatkozó ajánlást. Az orvosoknak azt kellene tanácsolniuk a betegeknek, hogy egészségük javítása érdekében bizonyos zsírokat, például a margarint és a vajat olívaolajjal helyettesítsék” – zárja dr. Guasch-Ferre.