Egészség
Ez a két élelmiszer növeli ténylegesen a rák kockázatát
A zsírszövet csökkentésére kell összpontosítani kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres testmozgással

Két olyan élelmiszerre hívta fel a figyelmet a dietetikus, táplálkozási szakértő, amelyet érdemes kerülni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát. Nichole Andrews – aki onkológiára szakosodott, és állítása szerint több ezer ráktúlélőnek segített az étrendje megváltoztatásában – emellett egy gyakori tévhitre is felhívta a figyelmet.
Emlékeztetni szeretnék arra mindenkit, hogy bár azt mondják, minden, amit megeszel növeli a rák kockázatát, ez nem így van. Csak két olyan élelmiszer van, amelyek valóban növelik
- jelentette ki Nichole, majd elárulta, ez a kettő az alkohol és a feldolgozott hús.
„A feldolgozott húsok az előfőzött húsok, tehát a virsli, a csemege húsok, a kolbász, a szalonna” – magyarázta el a dietetikus.
Az alkohol az első csoportba tartozó rákkeltő anyag (ugyanabba a kategóriába, mint a dohány), és szorosan kapcsolódik az olyan rákokhoz, mint a mell és a máj. A feldolgozott húsok (mint a szalonna és a kolbász) növelik a vastagbélrák kockázatát, még kis mennyiségben is
- árulta el Nichole.
Nichole a közösségi oldalán azzal a kérdéssel is foglalkozott, ahogy egyes élelmiszereket – köztük a cukrot is – rákkeltőnek bélyegeztek, majd kitért arra, ez miért nem állja meg ez a helyét.
„A cukor közvetlenül nem okoz rákot – minden sejt (beleértve az egészségeseket is) glükózt használ fel energiaként. A cukor csökkentése nem fogja »kiéheztetni« a rákos sejteket. Ami valójában a rák kockázatához kapcsolódik, az a felesleges zsírszövet, ami gyulladásos hormonokat termel, és amelyek elősegítik a tumor növekedését” – mondta el Nichole.
A cukor mérsékelt fogyasztása rendben van. A túlzott kalóriabevitel (bármilyen élelmiszerből) súly- és zsírgyarapodáshoz vezet, ami növeli a rák kockázatát. Egy süti vagy egy szelet torta még nem árt meg az egészségnek – az egyensúly kulcsfontosságú!
– tette hozzá a szakértő, aki szerint a cukor teljes kiiktatása helyett inkább a zsírszövet csökkentésére kell összpontosítani, kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres testmozgással és izomépítéssel – írja a Mirror.