Egészség
Ezért érdemes kakaót fogyasztani
Rengeteg előnnyel járhat

A szakember szerint az ital jótékony tulajdonságai ellenére mértékkel kell fogyasztani. A kakaópor koffeint tartalmaz, bár kisebb mennyiségben, mint a kávé. Több csésze kakaó elfogyasztása megnövekedett pulzusszámot, emelkedett vérnyomást és alvászavarokat okozhat. Ezenkívül minden 100 gramm kakaóporban körülbelül 15 gramm zsír található. Ezért ha cukrot és tejet ad az italához, jelentősen megnöveli annak kalóriatartalmát a további zsír miatt.
Kashukh úgy véli, mindenfajta kakaóbab megközelítőleg egyforma hatással van az egészségre, és nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valamelyik hasznosabb. A fő különbség az ízükben rejlik. Például a forastero, a legnépszerűbb fajta, gazdag csokoládéaromájú, a criollo érdekes és összetett ízű, a trinitario pedig mindkét korábbi típus előnyeit ötvözi. Ezért a kakaó kiválasztásakor jobb, ha az ízlési preferenciáira hagyatkozik.
Nincsenek szigorú korlátok a fogyasztható kakaó mennyiségére vonatkozóan, és a nap folyamán több csészével is elfogyaszthatunk ebből a forró italból. Ezenkívül a kakaópor felhasználható joghurtban, reggeli gabonapelyhekben, friss vagy konzerv gyümölcsökhöz adva, valamint pékárukban vagy turmixokban. A fő szabály az, hogy a port meleg folyadékkal vagy legalább szobahőmérsékletű folyadékkal kell hígítani, különben a kakaó azonnal kis csomókat képez.