Egészség

Hogyan és mivel együk a disznózsírt?

Mutatjuk, milyen kombinációkat érdemes fogyasztani

A disznózsír bőséges felhasználási lehetőségeket biztosít, számos recepthez használhatjuk, még mindig van pár mítosz az esetleges egészségkárosító hatásáról. Ha fogyasztásakor betart néhány javaslatot, nemcsak az ízletes, de az egészséges táplálkozást is biztosítja – írja a Sports.kz.

Hogyan és mivel együk a disznózsírt?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mutatjuk, melyik kombináció milyen előnyökkel jár.

Zsír és fokhagyma

Ha a koleszterin elleni küzdelemről van szó, sokakat már maga a disznózsírevés ténye is elriaszt. Nem szabad azonban elhamarkodott következtetéseket levonni, mert régóta bebizonyosodott, hogy a fokhagyma sertészsírral történő fogyasztása pozitív hatással van a koleszterin elleni, hatékony küzdelemre. De ez még nem minden, mert a disznózsír és a fokhagyma kombinációja pozitív hatással van a szív, a máj működésére, és hozzájárul a „choleretic” hatás kialakulásához.

Milyen betegségek gyógyíthatóak disznózsírral?

Már őseink is használták a disznózsírt számos betegség kezelésében:

  • tüdőbetegségek;
  • máj;
  • visszér;
  • ízületi és fogfájás;
  • aranyér;
  • tőgygyulladás.

Lehet zsírt enni hagymával?

Nem titok, hogy a disznózsír gazdag hasznos mikroelemekben. Például negyven százalékban tele van telítetlen zsírsavakkal, valamint A-, E- és D-vitaminnal. A disznózsír erősíti a szervezetet, a disznózsírból származó, jótékony anyagok pedig segítik a méreganyagok eltávolítását. Ugyanakkor a hagymában található mikroelemek a sertészsír összetevőivel kölcsönhatásba lépve lendületet adnak az immunsejtek előállításához.

Hogyan kell helyesen enni a disznózsírt?

A disznózsír jótékony tulajdonságai ellenére azonban nem szabad túlzásba esni. Ne felejtse el, hogy egyszerre legfeljebb ötven gramm disznózsírt fogyaszthat. Ezenkívül a disznózsír fogyasztását külön étkezésként kell elvégezni. Szeretnénk hozzátenni, hogy a disznózsír fogyasztása előtt és után négy órával más ételek fogyasztása nem javasolt.

Kapcsolódó írásaink