Egészség

A rákellenes csodagyümölcs

A naspolyából lekvárt lehet, de pálinkát nem érdemes főzni

Sokan már nem is ismerik a naspolyafát, amelynek pedig a gyümölcse vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidáns vegyületekben gazadag. Ezért gyógyító hatással van a szív- és egyes rákos megbetegedésekre vagy az életkorral összefüggő degeneratív betegségekre.

A rákellenes csodagyümölcs
A vitaminbomba naspolya
Fotó: A szerző felvétele

A rózsafélék családjába tartozó, fanyar ízű naspolya gyermekorom egyik kedvenc gyümölcse volt tél elején. A másik pedig az alma és a körte, mert az ötvenes évek végén más gyümölcsöt nem is lehetett vásárolni.

A fagyok előtt, október elején leszedett naspolya, a hűvös padláson december elejére beérett, így anyám mindig tett a Mikulás-csomagba is. Amibe akkor csupa egészséges ajándék került – igaz más nem is igen volt – alma, dió, mogyoró s néhány szaloncukor.

Visszatérve a naspolyára, az őshazája a Kaszpi-tenger partja. Európába a rómaiak közvetítésével került. Meghonosodott a Balkán-félszigeten, Kelet- és Dél-Európában, s Franciaországban is. Különösen népszerű lett a Brit-szigeteken.

Korábban hazánkban is nagyon elterjedt volt, mert nagyon ellenálló fajta – apám például soha sem permetezte –, s folyamatosan bő termésű. Egy igazai gyógygyümölcs: gazdag ásványi anyagokban (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) és vitaminokban (B1 és C). Utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet tartalmazza. Megtalálható benne az A-vitamin előanyaga, a karotin is.

Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket. A kutatások kimutatták, hogy a gyümölcsökből származó antioxidánsokat (fenolokat és flavonoidokat) összefüggésbe hozták a szívbetegségek, egyes rákos megbetegedések vagy az életkorral összefüggő degeneratív betegségek előfordulásának csökkenésével.

A népi gyógyászatban kérgének főzetével vérzéseket csillapítottak, magjainak főzete pedig vesekőhajtásra alkalmas.

Mindezek ellenére egyre kevesebb naspolyafát lehet látni a kertekben. Ebben az is közrejátszik, hogy a déligyümölcsök behozatalával télen is nagyon gazdag a gyümölcsválaszték. A másik ok, hogy nem egyszerű a naspolya érése. Ha kint hagyjuk a fán, hogy beérjen, akkor a fagyos éjszakák után sok gyümölcs lehullhat. Ezért még az erősebb fagyok előtt le kell szedni, majd szellős, sötét, hűvös helyen tárolni, amíg meg nem puhul.

Az érett naspolya rugalmas, érintésre nyomódik, héja világos, feszes, belseje barna, a gyakorlatlan személőben romlott benyomást kelt. Illata kellemes, a héja nem penészes. Az érett gyümölcsből főzhetünk lekvárt, zselét, sült ételek mellé sűrű pürét. Pálinkának viszont alacsony cukortartalma miatt nem megfelelő.

További nehézséget okozhat, hogy az érett naspolya hosszan nem tárolható, hűtőszekrényben legfeljebb egy-két napig.

Ezért aztán hiába az egyik legegészségesebb gyümölcs, egyre kevesebben termesztik. A piacokon most még éretlenül vagy félig éretten 600-1200 forintos áron kapható.

Olcsóbb, mint az orvosság, s nincs mellékhatása!

Kapcsolódó írásaink