Egészség

A legegészségesebb halak tele vannak vitaminnal

Gyakrabban kellene fogyasztani

Mindenki tudja, hogy a halfogyasztás egészséges, és hetente legalább kétszer kellene fogyasztani – számol be a Sports.kz a Focus.ua-ra hivatkozva.

A legegészségesebb halak tele vannak vitaminnal
Szivárványos pisztráng vár a grillezésre
Fotó: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Nehéz meghatározni a különbséget a márkás halfajták között az egészségügyi előnyök szempontjából – írja a Sports.kz.

A halak kiválasztásakor egyértelmű, hogy nem minden fajta egyformán tápláló és értékes az egészség szempontjából. A legtöbb hal jelentős mennyiségű fehérjét, B-vitaminokat és számos ásványi anyagot, köztük vasat, szelént, cinket, sőt egyes esetekben még kalciumot is tartalmaz. „A fehérje elengedhetetlen az izomzat újjáépítéséhez, az immunitás támogatásához, valamint ahhoz, hogy jóllakott és energikus maradjunk” – mondja a táplálkozási szakértő. Eközben a halakban gyakran megtalálható egyéb tápanyagok támogatják az anyagcsere, az immunrendszer, a szív- és érrendszer, valamint a csontok egészségét.

A legegészségesebb halak némelyike omega-3 zsírsavat és D-vitamint is tartalmaz. „Az omega-3 egészséges zsírok, amelyek segítenek a szív, az agy, az ízületek, a szem és a bőr jó állapotban tartásában, valamint támogatják a mentális egészséget és csökkentik a gyulladást a szervezetben, míg a D-vitamin erősíti a csontokat, erősíti az immunrendszert és pozitív hatással lehet a hangulatra” – magyarázza a szakértő.

Van azonban néhány olyan, a halakban általánosan megtalálható szennyező anyag is, amelyekkel szemben óvatosnak kell lennünk, nevezetesen a higany, a mikroműanyagok és a poliklórozott bifenilek (PCB-k). „A higany mérgező anyag, és magas szintje hatással lehet az idegrendszerre, különösen a gyermekek és a terhes nők esetében” – mondja a táplálkozási szakértő.

Mindezeket szem előtt tartva hét olyan halfajtát azonosítottak, amelyek általában egészségesebbek, kevesebb szennyeződést tartalmaznak és környezetbarátabbak, mint mások.

Makréla

Olyan gyakori hal, amelyet minden boltban megtalálhat, a makréla. Ez a hal a táplálékláncban lejjebb helyezkedik el, akárcsak a szardínia, így olyan választás, amely biztosan kevesebb higanyt és egyéb szennyeződést tartalmaz. „A makréla gazdag omega-3 zsírsavakban, és a legjobb füstölve, grillezve vagy vinaigrette-tel salátákhoz fogyasztani.” Ez a zsíros, gazdag hal paradicsomos tésztareceptekben is finom, sőt, ízletes halszeleteket is készíthetünk belőle.

Szardínia

„Ezek a kis halak gazdagok omega-3-ban, kalciumban és D-vitaminban. Jó döntés tésztaételekben tálalni, vagy egy húsos pörkölt elején aromás zöldségekkel együtt sütni, hogy extra ízt adjon nekik” – mondja a szakértő. A szardínia saláták, szendvicsek és pitetöltelékek ízletes kiegészítője is lehet.

Lazac

A lazac, mint a kvintesszenciálisan egészséges hal, rengeteg tápanyagot tartalmaz, ha természetes úton fogták ki. „A magas omega-3- és D-vitamin-tartalmú lazac sokoldalú és enyhe ízű”. Ráadásul nem csak friss lazacot fogyaszthat, a lazackonzerv megfizethető opció, amelyet salátákhoz vagy szendvicsekhez adva könnyen beilleszthet a rendszeres étrendbe.

Hering

A hering az egyik legjobb lehetőség, mint egy kis, gyorsan szaporítható tenger gyümölcsei opció. „A hering omega-3-ban és B12-vitaminban gazdag, és általában pácolt vagy füstölt formában kapható”. A hering azonban általában konzervben is beszerezhető, és ízletes teljes kiőrlésű kekszek tetején, skandináv stílusú salátában vagy ízletes fűszerekkel sütve.

Szivárványos pisztráng

A szivárványos pisztráng gyönyörű hal, színes, irizáló bőrrel és sötét narancssárga, lazacszerű hússal. Bár nem áll olyan alacsonyan a táplálékláncban, mint a listán szereplő többi lehetőség, „ez az enyhe, omega-3-ban gazdag hal közepes mérete miatt kevesebb szennyezőanyagot tartalmaz, mint más omega-3-ban gazdag halak”. A szivárványos pisztráng tökéletes, ha fokhagymával, fűszernövényekkel és chilipehellyel grillezik vagy sütik.

Szardella

Bár a szardellának gyakran rossz híre van, nemcsak finom, de rengeteg tápanyagot is tartalmazhat. Mivel gyakorlatilag az apró csontjaikat fogyasztjuk, a szardella nagyszerű kalciumforrás, valamint fehérje, omega-3 zsírsavak, szelén és B-vitaminok forrása is.

Tőkehal

„A sovány, puha és jó fehérje- és B-vitaminforrás, a tőkehal remekül sül, paprikával megszórva vagy könnyű paradicsomos mártásban”. Mivel a táplálékláncban elfoglalt helyét tekintve a „közepes” halak közé tartozik, a tőkehal kevesebb szennyező anyagot tartalmaz, mint a magasabb kategóriájú halak, például a tonhal.

Kapcsolódó írásaink