Egészség

Ez a hal nemcsak ízletes, hanem szelénben és foszforban is gazdag

Az orvosok szerint a tengeri halak általában jobbak a folyami halaknál

A hal egy nagyon egészséges termék, amelynek a napi étrendben kell szerepelnie. Azonban nem minden halfajta egyformán hasznos – számol be a Sports.kz a TSN.ua-ra hivatkozva.

Ez a hal nemcsak ízletes, hanem szelénben és foszforban is gazdag
A tengeri halak omega-3 zsírsav tartalma magasabb a folyami társainál
Fotó: AFP/Photononstop/Soleil Noir

Mi a különbség a tengeri és a folyami halak között

Az orvosok szerint a tengeri halak általában jobbak a folyami halaknál az omega-3 zsírsavak tartalmát tekintve, utóbbiak viszont vasban és fehérjében gazdagok. A gyakorlatban azonban nem minden olyan egyértelmű, mint amilyennek első pillantásra tűnik – tájékoztat a Sports.kz.

A legtöbb tengeri halfajtát intenzív fagyasztásnak vetik alá, hogy könnyebben szállítható és tárolható legyen. Ez pedig negatívan befolyásolja alapvető tulajdonságaikat. Másrészt a víztestek szennyezettek, így a folyami halak fogyasztása veszélyes lehet.

Következésképpen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tengeri halak egészségesebbek. Minden a feldolgozási módszerektől és az élőhelyi körülményektől függ. Ezért a tapasztalt halászok azt mondják, hogy az egészség kulcsa a halak származási forrásának ellenőrzése.

Óvatosan a tenyésztett halakkal

Az utóbbi években nagyon népszerűvé vált a haltenyésztés, azaz a halak speciális gazdaságokban történő tenyésztése. Úgy tűnhet, hogy a tenyésztett hal egészségesebb, mert „tisztább”, de a gyakorlatban ez nem mindig van így.

Egyes gátlástalan tenyésztők növekedést serkentő szerekkel, antibiotikumokkal és színezőanyagokkal telítik a halakat, hogy felgyorsítsák a termelés folyamatát. Ennek eredményeként nagyon egészségtelen lehet.

A szakértők szerint jobb, ha a természetes környezetben fogott, vadon élő halakat részesítjük előnyben. Ha a leghasznosabb tengeri halakról beszélünk, akkor a tőkehal, a távol-keleti lazac, a szajré, a tőkehal, a hering, az érdes lepényhal, a makréla, a puttó, a szürke tőkehal, a sáfrányos tőkehal, a szardínia és a kapelán. A folyami halak közül pedig jobb, ha sügért vagy csukát választunk.

Hogyan válasszunk hasznos halat

Először is, a halak kiválasztásakor figyeljen a megjelenésére. A természetes környezetben kifogott, vadon élő halaknak általában egyenetlen színű a húsuk, és nagyméretű uszonyaik vannak. Szintén jobb, ha megbízható beszállítóktól vásárol termékeket.

Kapcsolódó írásaink