Egészség

Ez a mag csökkenti a cukorbetegség, a rák és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát

Nemcsak csökkentheti a gyulladást a szervezetben, hanem értékes rost- és antioxidánsforrásként is szolgálhat

A tökmag nemcsak a gyulladást csökkentheti a szervezetben, hanem értékes rost- és antioxidánsforrásként is szolgál, miközben normalizálja a vérnyomást. Catherine Hiatt brit háziorvos a Healthnewsnak adott interjújában beszélt ezekről az egészségügyi előnyökről – írta a pravda.ru.

Ez a mag csökkenti a cukorbetegség, a rák és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát
A tökmag értékes rost- és antioxidáns-forrásként is szolgál
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Marie Aymerez

Hiatt megjegyzi, hogy a tökmag és maga a tök fogyasztása is számos egészségügyi előnnyel jár.

Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és még rákellenes hatásuk is van, valamint csökkentik a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát. Ezek a hatások a magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetőek, amelyek megvédik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól.

A tökmag emellett rostban gazdag, ami támogatja a bélrendszer egészségét, küzd a gyulladások ellen, és elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, valamint segít fenntartani az optimális vércukorszintet.

Az orvos azt is hangsúlyozza, hogy a tökmag a spermiumok minőségének javításával pozitív hatással lehet a férfiak reproduktív egészségére, amint azt egy 2013-ban patkányokon végzett vizsgálat kimutatta.

Emellett a tökmag kiváló cinkforrás, ami segít a tesztoszteronszint növelésében.

Kapcsolódó írásaink