Egészség
Így szüntethető meg a gyomorégés és a puffadás!
Mi mindenre jó a reflux diéta

Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library
A reflux elleni diéta követése kulcsfontosságú a savasság szabályozásában, hiszen az ételek és italok, amiket fogyasztunk, nagy mértékben befolyásolják a gyomor által termelt sav mennyiségét. Önmagában semelyik étel előnyben részesítése vagy elkerülése nem fogja garantáltan megszüntetni gyomorbetegség kellemetlen állapotát, de a reflux diéta betartása enyhítheti a savasság intenzitását és a gyomorégést.
Reflux diéta általános szabályai
- Kerüljük a dohányzást vagy bármilyen dohánytermék fogyasztását;
- kerüljük az alkoholfogyasztást;
- kerüljük a szoros, tapadó ruházatot;
- ne együk túl magunkat, az ételt rágjuk meg lassan és alaposan;
- étkezzünk naponta többször, kisebb adagokban;
- kövessünk alacsony zsírtartalmú étrendet;
- étkezés után ne feküdjünk vagy dőljünk le rögtön, maradjunk függőleges helyzetben;
- elalvás előtt három órával már ne étkezzünk;
- alvás közben emeljük meg a fejünket párnával.
Refluxbarát ételek
- Sovány húsok és halak: az alacsony zsírtartalmú húsok, mint például a csirke, a pulyka, a halak és a tenger gyümölcsei csökkentik a savas reflux tüneteit, és remek fehérje források.
- Zöldségek: a zöldségfélékben általában alacsonyabb a zsír- és cukorszint, mely segít csökkenteni a gyomorsavat. A legjobb, ha leveles zöldeket, burgonyát, zöldbabot, brokkolit, karfiolt és uborkát fogyasztunk rendszeresen.
- Nem citrusféle gyümölcsök: a nem savas gyümölcsök, mint az alma, a dinnye, a banán és a körte kevesebb valószínűséggel váltanak ki refluxos tüneteket.
- Egészségek zsiradékok: az avokádó, a dió, az olívaolaj, és a napraforgóolaj többek között egészséges zsírokat tartalmaznak.
- Gyömbér: a gyömbér természetes gyógymód gyomorégés és más bélproblémák kezelésére, hiszen remek gyulladáscsökkentő.