Egészség

Ezek a vércukorszint emelkedésének fő okozói

Nemcsak a napi kalóriabevitel fontos a szervezet megfelelő működéséhez

Irina Baranova terapeuta, bőrgyógyász és az orvostudományok kandidátusa több olyan népszerű terméket nevezett meg, amelyek a legerősebben befolyásolják a vércukorszint-emelkedést és a zsírlerakódást a hason – számol be a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Ezek a vércukorszint emelkedésének fő okozói
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/Sherry Yates Young

A terapeuta figyelmeztetett, hogy a gyors szénhidrátok, amelyek forrása az édes desszertek, pékáruk, aszalt gyümölcsök és édes gyümölcsök nagy mennyiségben különösen veszélyesek. Szerinte az ilyen ételek megemelik a glükózszintet és gyors zsírlerakódást okoznak – tájékoztat a Sports.kz.

Az orvos a hasznos szénhidrátok forrásaként a teljes kiőrlésű gabonaféléket nevezte meg, amelyekkel elkerülhetők a vércukorszint kiugrások, és hosszú időre energiát biztosítanak. Emellett javasolta az egészséges zsírok beiktatását az étrendbe, amelyek „az energiacsere szempontjából a legkorrektebb kalóriákat biztosítják”.

Baranova hangsúlyozta, hogy nemcsak a napi kalóriabevitel fontos a szervezet megfelelő működéséhez, hanem az energiaforrások is. Elmagyarázta, hogy a húsból származó 500 kilokalória és a kenyérből származó ugyanennyi eltérő hatással van az enzimrendszerekre és általában az emberi egészségre.

Kapcsolódó írásaink