Egészség

Megnevezték a legjobb diófélét a vércukorszint csökkentésére

Egészséges zsírokat és sok rostot tartalmaz

Táplálkozási szakértők megnevezték a leghasznosabb dióféléket a vércukorszint javítására – írja az EatingWell. Megjegyzik, hogy a vércukorszint szabályozása mindenki számára hasznos, mivel segít a nap folyamán stabilabb energiaszintet fenntartani – számol be a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

Megnevezték a legjobb diófélét a vércukorszint csökkentésére
A diófélék étrendbe illesztése jó hatással van a koleszterinszintre is
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Annette Snyder táplálkozási szakértő és mesterszakács szerint egy tudományos felülvizsgálat megállapította, hogy a diófélék beiktatása az étrendbe segíthet a vércukorszint stabilan tartásában.

„Az áttekintésben szereplő egyik konkrét tanulmány olyan eredményeket tartalmazott, amelyek szerint alacsonyabb volt az éhgyomri vércukorszint azoknál, akik a legtöbb diófélét fogyasztották” – jegyezte meg.

A diófélék előnyeivel kapcsolatos további eredmények között szerepelt az alacsonyabb inzulinszint és inzulinrezisztencia, valamint az alacsonyabb hemoglobin A1C (három hónap alatt mért átlagos vércukorszint) – írta a kiadvány.

Az első számú dió a vércukorszint szempontjából

Lenora Watamaniuk kanadai táplálkozási szakértő a pekándiót emelte ki, mint a vércukorszint csökkentésére legelőnyösebb diófélét.

„A pekándiónak alacsonyabb fehérje- és szénhidráttartalma van, amit én alacsonyabbnak mondanék, és magasabb a zsírtartalma, mint számos más gyakori diófélének” – magyarázta.

Kiemelik, hogy a pekándió nagyszerű forrása az egészséges zsíroknak, és ez jó dolog.

„A zsír fontos tápanyag, amelyet a szervezet többek között a hormonok termeléséhez, bizonyos vitaminok felszívódásához és a stabil vércukorszint fenntartásához használ” – írja a kiadvány. A pekándiónak magas a rosttartalma is, ami jótékony hatással van a vércukorszintre.

„A rostok segítenek lassítani a szénhidrátok lebontását és felszabadulását a véráramba, ami segít megelőzni a vércukorszint kiugrását” – jegyezte meg Snyder.

Más diófélék a vércukorszint csökkentésére

A pekándió mellett a táplálkozási szakemberek olyan dióféléket ajánlottak, mint a makadámdió (magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú), a mandula (tanulmányok kimutatták a kapcsolatot a kiegyensúlyozottabb vércukorszintekkel) és a brazil dió (az egyik leggazdagabb élelmiszer szelénben, a pajzsmirigy egészségéhez fontos ásványi anyagban).

Kapcsolódó írásaink