Egészség
Megnevezték a legjobb diófélét a vércukorszint csökkentésére
Egészséges zsírokat és sok rostot tartalmaz

Annette Snyder táplálkozási szakértő és mesterszakács szerint egy tudományos felülvizsgálat megállapította, hogy a diófélék beiktatása az étrendbe segíthet a vércukorszint stabilan tartásában.
„Az áttekintésben szereplő egyik konkrét tanulmány olyan eredményeket tartalmazott, amelyek szerint alacsonyabb volt az éhgyomri vércukorszint azoknál, akik a legtöbb diófélét fogyasztották” – jegyezte meg.
A diófélék előnyeivel kapcsolatos további eredmények között szerepelt az alacsonyabb inzulinszint és inzulinrezisztencia, valamint az alacsonyabb hemoglobin A1C (három hónap alatt mért átlagos vércukorszint) – írta a kiadvány.
Az első számú dió a vércukorszint szempontjából
Lenora Watamaniuk kanadai táplálkozási szakértő a pekándiót emelte ki, mint a vércukorszint csökkentésére legelőnyösebb diófélét.
„A pekándiónak alacsonyabb fehérje- és szénhidráttartalma van, amit én alacsonyabbnak mondanék, és magasabb a zsírtartalma, mint számos más gyakori diófélének” – magyarázta.
Kiemelik, hogy a pekándió nagyszerű forrása az egészséges zsíroknak, és ez jó dolog.
„A zsír fontos tápanyag, amelyet a szervezet többek között a hormonok termeléséhez, bizonyos vitaminok felszívódásához és a stabil vércukorszint fenntartásához használ” – írja a kiadvány. A pekándiónak magas a rosttartalma is, ami jótékony hatással van a vércukorszintre.
„A rostok segítenek lassítani a szénhidrátok lebontását és felszabadulását a véráramba, ami segít megelőzni a vércukorszint kiugrását” – jegyezte meg Snyder.
Más diófélék a vércukorszint csökkentésére
A pekándió mellett a táplálkozási szakemberek olyan dióféléket ajánlottak, mint a makadámdió (magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú), a mandula (tanulmányok kimutatták a kapcsolatot a kiegyensúlyozottabb vércukorszintekkel) és a brazil dió (az egyik leggazdagabb élelmiszer szelénben, a pajzsmirigy egészségéhez fontos ásványi anyagban).