Egészség
Valóban mérgező a sárgabarackmag?
A gyümölcsben minden megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van
A sárgabarackban minden megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ide tartozik a kálium, a kalcium, a vas és a jód. Az ásványi anyagokon kívül a gyümölcs olyan „alapvető” vitaminokat is tartalmaz, mint a C-, B-, A- és E-vitamin – írja a Sports.kz.
Egy táplálkozási szakértő megerősítette, hogy a sárgabarack fogyasztása növeli az immunitást, erősíti az ideg-, szív- és érrendszert.
Ajánlatos naponta legfeljebb 300 g sárgabarackot enni. Ezt a mennyiséget a GI traktus könnyen megemészti. Óvatosnak kell lenni a sárgabarackmag miatt, mert bizonyos körülmények között mérgező, mivel amygdalint tartalmaz.
Már 0,5-3,5 mg amygdalin mennyisége is ételmérgezést idézhet elő, és akár halálhoz is vezethet. A problémákat légszomj, hányinger, szédülés és gyengeség jelzi. Ezután kezdődik a bénulás, kábulat, görcsök és kóma, magyarázta a szakértő. A gyomormosás és az ellenszer időben történő beadása segít stabilizálni az állapotot.