Egészség

Ez a növény véd a trombózis és a cukorbetegség ellen

Már napi 35 gramm csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a májnak

A Bécsi Egyetem (Ausztria) tudósai megállapították, hogy a nyers fehér fokhagyma használata véd a trombózis és a cukorbetegség ellen, valamint normalizálja a „jó” és „rossz” koleszterin arányát a vérben, és jótékony hatással van a májra – számol be a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

Ez a növény véd a trombózis és a cukorbetegség ellen
A fokhagyma napi étkezésbe illesztése pozitív hatást gyakorol a szervezetre
Fotó: AFP/Hans Lucas/Jimmy Beunardeau

A tudósok 12 korábban közzétett tanulmányt elemeztek a fokhagyma emberi egészségre gyakorolt előnyeiről. A metaanalízisbe bevont tudományos cikkek közül három nem talált jelentős előnyöket a gyógynövény fogyasztásának. A fennmaradó tanulmányok azonban kimutatták, hogy a fokhagyma jelentősen javíthat bizonyos kardiometabolikus biomarkereket – írja a Sports.kz.

Különösen a nyers fehér fokhagyma csökkentette a vér összkoleszterinszintjét, miközben kiegyenlítette a HDL és az LDL közötti arányt. A HDL vagy nagy sűrűségű lipoproteinek a zsíros molekulák egy olyan osztálya, amelyek a koleszterint szállítják a vérben anélkül, hogy „leülepednének” az erek falán és plakkokat képeznének. Ez a fajta lipoprotein eltávolítja a felesleges „rossz” koleszterint a szervezetből, a szövetekből a májba szállítva azt.

A tudósok azt is megállapították, hogy a fokhagyma javítja az olyan antropometriai mutatókat, mint a testtömegindex (BMI), a derék-csípő arány. Emellett ez a termék elősegíti a fibrinolysin nevű fehérje normális működését, amely a vérplazmában jelen lévő fehérje létfontosságú a vérrögök felbontásában.

További elemzések kimutatták, hogy a fokhagyma a fizikai egészség egyéb aspektusaira is pozitív hatással van, feltéve, hogy a fogyasztási arány (kb. 35 gramm naponta) teljesül. Csökkenti a cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kialakulásának kockázatát – közölték a tudósok.

A kutatók szerint a fokhagyma egészségügyi előnyei olyan bioaktív összetevőknek köszönhetők, mint az allicin, az összes fenol és a piruvát.

Kapcsolódó írásaink