Egészség

Ritka bogyó csökkenti a máj zsírszintjét

Nagyon hasznos a szervezet számára

A camu-camu kivonata csökkenti a zsír mennyiségét a májban a nem-alkoholista zsírmájbetegségben szenvedőknél – derül ki a Cell Reports Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból, írta a super.ru.

Ritka bogyó csökkenti a máj zsírszintjét
A bogyós gyümölcsök családjába tartozik a Camu camu, amelyet az Amazonas vidékén termesztenek, és nagyon magas C-vitamin tartalommal rendelkezik
Fotó: NorthFoto

A Laval Egyetem tudóscsoportja 12 hetes kísérletet végzett 30 önkéntes bevonásával. Egy részük camu-camu kivonatot, egy részük pedig placebót szedett. Előtte és utána mágneses rezonancia terápiával rögzítették a máj állapotát.

Kiderült, hogy a ritka bogyó kivonata 7,43%-os csökkenést eredményezett a májban lévő lipidek szintjében. Ezzel szemben azoknál, akik placebót szedtek, a tudósok a májzsír 8,42%-os növekedését tapasztalták. „Ez jelentős, 15,85%-os különbség” - magyarázta André Marett, a tanulmány vezetője, a Quebec Laval Egyetem kutatója. Bár az egzotikus bogyót nem lehet a boltok polcain megtalálni, a belőle készült lévő étrend-kiegészítők viszont nem olyan ritkák - sőt szuperélelmiszernek számít.

A szakértők szerint a tőzegáfonyával való kombináció segíthet a hatás fokozásában, de a megfelelő kísérletet még nem végezték el.

Kapcsolódó írásaink