Egészség

Már napi két szelet 15 százalékkal növeli a cukorbetegség kockázatát

Meglepő összefüggést találtak

Egy új tanulmány meglepő összefüggést talált néhány konkrét élelmiszer és a cukorbetegség kialakulása között. A 2-es típusú cukorbetegség összefügg az életmóddal, a táplálkozással és a fizikai aktivitással – írja a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Már napi két szelet 15 százalékkal növeli a cukorbetegség kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa-Zentralbild/Patrick Pleul

A Cambridge-i Egyetem új tanulmánya meglepő összefüggést talált a fehérjékkel, különösen a feldolgozott húsokkal és a feldolgozatlan vörös húsokkal – írja a Sports.kz.

A kutatócsoport egy igen nagyszabású tanulmányban 20 ország közel kétmillió emberének adatait elemezte az Európai Unió által finanszírozott InterConnect projekt részeként, hogy jobban megértsék a cukorbetegség és az elhízás helyzetét a lakosság körében.

Az étrendjüket és a diagnózisokat elemezve a kutatók megállapították, hogy napi 100 gramm feldolgozatlan vörös hús fogyasztása, ami egy kisebb steaknek felel meg, elég volt ahhoz, hogy 10 százalékkal növelje a cukorbetegség kockázatát.

Azt is megállapították, hogy már napi 50 gramm feldolgozott hús, ami két szelet sonkának felel meg, 15 százalékkal növelte a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a következő évtizedben.

Az eredményeket a The Lancet Diabetes and Endocrinology című folyóiratban tették közzé, és ajánlásokat fogalmaztak meg az embereknek a húsfogyasztás csökkentésére.

„Tanulmányunk az eddigi legátfogóbb bizonyítékot szolgáltatja a feldolgozott húsok és a feldolgozatlan vörös húsok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség magasabb jövőbeli kockázata közötti összefüggésről” – mondta a vezető szerző, Nita Forouhi professzor, a Cambridge-i Egyetem Orvosi Kutatási Tanácsának epidemiológiai részlegétől.

Ami a csirkét, a kacsát és a pulykát illeti, a baromfi káros voltát még nem bizonyították, így fogyasztásuk teljesen biztonságos.

Cukorbetegség megelőzése

Dr. Duane Mellor táplálkozási szakértő és a Brit Dietetikusok Szövetségének előadója, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy a megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, magvakat, babot, borsót és lencsét tartalmazó étrend megelőzheti a cukorbetegséget.

A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hús, a tejtermékek, a zsír, a só és a cukor mérsékelt vagy korlátozott mennyisége szintén elengedhetetlen.

Kapcsolódó írásaink