Egészség
Már napi két szelet 15 százalékkal növeli a cukorbetegség kockázatát
Meglepő összefüggést találtak

A Cambridge-i Egyetem új tanulmánya meglepő összefüggést talált a fehérjékkel, különösen a feldolgozott húsokkal és a feldolgozatlan vörös húsokkal – írja a Sports.kz.
A kutatócsoport egy igen nagyszabású tanulmányban 20 ország közel kétmillió emberének adatait elemezte az Európai Unió által finanszírozott InterConnect projekt részeként, hogy jobban megértsék a cukorbetegség és az elhízás helyzetét a lakosság körében.
Az étrendjüket és a diagnózisokat elemezve a kutatók megállapították, hogy napi 100 gramm feldolgozatlan vörös hús fogyasztása, ami egy kisebb steaknek felel meg, elég volt ahhoz, hogy 10 százalékkal növelje a cukorbetegség kockázatát.
Azt is megállapították, hogy már napi 50 gramm feldolgozott hús, ami két szelet sonkának felel meg, 15 százalékkal növelte a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a következő évtizedben.
Az eredményeket a The Lancet Diabetes and Endocrinology című folyóiratban tették közzé, és ajánlásokat fogalmaztak meg az embereknek a húsfogyasztás csökkentésére.
„Tanulmányunk az eddigi legátfogóbb bizonyítékot szolgáltatja a feldolgozott húsok és a feldolgozatlan vörös húsok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség magasabb jövőbeli kockázata közötti összefüggésről” – mondta a vezető szerző, Nita Forouhi professzor, a Cambridge-i Egyetem Orvosi Kutatási Tanácsának epidemiológiai részlegétől.
Ami a csirkét, a kacsát és a pulykát illeti, a baromfi káros voltát még nem bizonyították, így fogyasztásuk teljesen biztonságos.
Cukorbetegség megelőzése
Dr. Duane Mellor táplálkozási szakértő és a Brit Dietetikusok Szövetségének előadója, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy a megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, magvakat, babot, borsót és lencsét tartalmazó étrend megelőzheti a cukorbetegséget.
A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hús, a tejtermékek, a zsír, a só és a cukor mérsékelt vagy korlátozott mennyisége szintén elengedhetetlen.