Egészség

Káros a szívre és rontja a mentális egészséget

Egy táplálkozási szakértő elmondta, milyen ételeket érdemes kerülni

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek elárasztották az összes bolt polcát. Ezek azok az élelmiszerek, amelyek összetételét és megjelenését többször megváltoztatták, hogy olyan ízt kapjanak, amely a tömegfogyasztók számára a legvonzóbb. Fontos tudni, hogy mely termékeket dolgozták fel – írta meg az rbc.ua Olga Bezuglaya táplálkozási szakértő Instagram-oldalára hivatkozva.

Káros a szívre és rontja a mentális egészséget
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan termékek, amelyek nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak teljes értékű élelmiszer-összetevőket, és több feldolgozási lépésen mentek keresztül, amelyek során édesítőszereket, színezékeket, aromákat és emulgeálószereket adnak hozzá.

Ezeknek az élelmiszereknek negatív egészségügyi hatásai vannak, többek között a szívbetegségek, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, a rossz mentális egészség és a korai halálozás kockázata.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyei azonban nem korlátozódnak az olyan nyilvánvaló élelmiszerekre, mint a chipsek.

"A kutatások azt mutatják, hogy még egyes, általunk egészségesnek tartott élelmiszerek is nagy mennyiségű feldolgozott összetevőt tartalmazhatnak. Ez azt jelenti, hogy még az egészségesnek tűnő élelmiszerek is negatív hatással lehetnek az egészségre, ha erősen feldolgozottak" – áll a jelentésben.

A táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy a túlzottan feldolgozott élelmiszerek elkerülése és az egészség megőrzése érdekében fontos, hogy alaposan tanulmányozzuk a csomagolásokon található címkéket. A minimális feldolgozottságú termékek választásával mindenki tesz egy lépést az egészségesebb táplálkozás felé.

A vacsorára kerülendő élelmiszerek listája

Vörös húsok

Bár a vörös hús kiváló fehérje- és vasforrás, vacsorára fogyasztása problémás lehet. A vörös hús, különösen nagy mennyiségben, nehezen emészthető, és gyakran tartalmaz telített zsírokat, ami kellemetlen érzést okozhat és befolyásolhatja az alvás minőségét. Ezenkívül a vörös húsok nagymértékű fogyasztása a krónikus betegségek fokozott kockázatával jár együtt.

Sült ételek

A sült ételek, például a sült krumpli és a csirkeszárnyak magas telített és transzzsírtartalmúak. Ez gyomorégéshez, a gyomorban jelentkező nehézkedéshez és emésztési problémákhoz vezethet. A sok zsír elfogyasztása lelassíthatja az emésztést és befolyásolhatja az alvás minőségét.

Édességek

A magas cukortartalmú ételek fogyasztása lefekvés előtt befolyásolhatja az alvási ciklusát. A cukor energiahullámokat okozhat és csökkentheti a szerotoninszintet, ami megnehezíti az elalvást és csökkenti az alvás minőségét.
A magas cukorfogyasztás befolyásolhatja az anyagcserét is, és növelheti a súlygyarapodás kockázatát.

Rostban gazdag ételek

A rostok fontosak az egészséges emésztéshez, de késői fogyasztásuk problémás lehet. A rostban gazdag ételek, például a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és egyes zöldségek puffadást és gyomorpanaszokat okozhatnak, ami zavarhatja a jó alvást. Ezért jobb, ha este olyan zöldségeket választ, amelyeket hőkezeléssel dolgoztak fel, mivel így csökken a rosttartalom.

Alkohol

Az alkohol relaxációs segédeszköznek tűnhet, de negatív hatással van az alvás minőségére. Csökkentheti az alvási ciklusok hatékonyságát, beleértve a mély alvást is, és gyakori éjszakai ébredéshez vezethet. Ez másnap fáradtságérzethez és csökkent termelékenységhez vezethet.

Kapcsolódó írásaink