Egészség

A táplálkozási szakember elmondta, melyek a legkárosabb gabonafélék

Ha ilyen formában fogyasztjuk őket, nem túl hasznosak

Vannak olyan kásák, amelyeket hasznosnak tartanak, de a valóságban kiderül, hogy károsak a szervezetre – mondta N. Dianova táplálkozási szakértő a Mir 24-nek adott beszélgetésben, írta a gismeteo.ru.

A táplálkozási szakember elmondta, melyek a legkárosabb gabonafélék
Nem mindegyik zabkása van jó hatással a szervezetre (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A szakértő szerint az árpagyöny- és a zabpehely növényi fehérjét és rostot tartalmaz, míg a fehér rizskása kevésbé hasznos és székrekedést is okoz. A búzadara pedig szintén nem túl hasznos, mivel nagyon magas a glikémiás indexe.

Emellett az orvos azt ajánlotta, hogy ne essünk túlzásba az instant zabkásával sem. Jobb, ha a teljes kiőrlésű gabonaféléket részesítjük előnyben. A főtt zabkása átlagos normája a férfiak számára 200-250 gramm, a nőknek pedig 100-150 gramm. Az orvos azt tanácsolta, hogy az ételhez adjunk főtt tojást, egy szelet sajtot, vagy egy marék diót, bogyós gyümölcsöket vagy más gyümölcsöket.

Kapcsolódó írásaink