Egészség

Ezek ellen a betegségek ellen kiváló gyógymód a paradicsom

Amellett, hogy nagyon ízletes, jótékony hatással van az egészségre is

Nem véletlenül ajánlják, hogy akár minden nap, de legalább hetente egyszer fogyasszunk paradicsomot valamilyen formában, hiszen rengeteg jótékony hatása van, rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és csökkenti egyes betegségek kockázatát. Vegyük sorra, miben segíthet! – írja a Mindmegette.

Ezek ellen a betegségek ellen kiváló gyógymód a paradicsom
A paradicsom fogyasztása jótékony hatással van az egészségünkre
Fotó: AFP/Mint Images/Mint Images

Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

Egy kutatás szerint a paradicsom az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is.

Csökkentheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát

A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

Segít megelőzni a stroke-ot

Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni.

Lassítja a bőr öregedését

Szintén a magas likopin tartalmának köszönhető, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogy öregedés gátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét, tehát a fogyásban is segít.

Védi a szem egészségét

A benne található A-vitamin javíthatja a látást és segít megelőzni a farkasvakságot. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztásával csökken a makula-degeneráció kialakulásának esélye, ami egy súlyos és visszafordíthatatlan szembetegség.

Kapcsolódó írásaink