Egészség

Hogyan állíthatja helyre a gyomor-bél traktus egészségét?

Mit lehet ilyenkor tenni?

Olga Pomoynetskaya gasztroenterológus felfedte, hogy láthatatlan kapcsolat van a stressz és az emésztési szervek között – írta a Kubnews.ru.

Hogyan állíthatja helyre a gyomor-bél traktus egészségét?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Szerinte a gyomor, a belek és az epehólyag egy zenekar zenészei. Az idegrendszer pedig a karmester. Amikor a karmester nyugodt, a zenekar harmóniában játszik.

De amikor a karmester ideges lesz. Az agy és a bél közötti kölcsönhatás megszakad. Ez túlérzékenységhez vezet, és a normális bélmozgások fájdalmat vagy kellemetlenséget okoznak, és ennek következtében reflux és gyomorégés jön létre. A krónikus erőlködés megnöveli a gyomorban a hasüregben lévő hasüregi nyomást, amely megzavarja a záróizmokat, és a gyomortartalom a nyelőcsőbe kerülhet.

Lassítja az epe mozgását, amely annak „besűrűsödéséhez” és kövek kialakulásához vezet.

De a legalattomosabb a krónikus stressz! Olyan, mint egy hívatlan vendég, aki öt percre jött, és évekig maradt. A stressz fokozza a nyálkahártyák gyulladását, csökkenti az enzimaktivitást, megzavarja a bél mikroflóráját, és csökkenti az immunitást.

Most már sok gasztroenterológus ír fel antidepresszánsokat. Lehet tökéletesen étkezni, de ha folyamatosan stressz és feszültség alatt áll, nem lesz teljes gyógyulás. Mit lehet ilyenkor tenni?

  • Tanuljon meg lazítani (meditáció, jóga, légzőgyakorlatok).
  • Aludjon sokat! Az alvás a legjobb stresszoldó.
  • Mozogjon – ez egy természetes antidepresszáns módszer.
  • Figyeljen oda az étrendre – a stressz „szereti” az édes és zsíros ételeket, a szervezetének pedig nincs szüksége ezekre.

A bélbetegségek hatékony kezelése átfogó megközelítést igényel, amely nemcsak étrendi korrekciót, hanem a stresszel való munkát, speciális táplálékkiegészítőket és még sok mást is magában foglal.

Kapcsolódó írásaink