Egészség

Ezért fáj a nyakunk

A tünetek jelentkezésekor érdemes szakemberhez fordulni

Antonina Zavadskaja ortopéd traumatológus a nyaki fájdalom okairól beszélt. A szakember megjegyezte, a kellemetlen érzések több naptól akár több évig is elkísérhetik az embert – írta meg a vm.ru.

Ezért fáj a nyakunk
Becsípődött ideg is okozhatja a fájdalmat
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Az orvos elmagyarázta, hogy a nyak csontokból, izmokból, ízületekből, szalagokból, inakból és idegekből áll. A fájdalmat e struktúrák bármelyikének irritációja, sérülése vagy károsodása okozza.

A nyaki fájdalomnak különböző okai lehetnek. Például izomhúzódás – kis szakadások az izomszövetben. Gyakran fordulnak elő azoknál, akik sokáig dolgoznak számítógép előtt, vagy kényelmetlen helyzetben alszanak. Egy másik ok az ízületek kopása. A fájdalom akkor jelentkezik, ha egy ízület kicsúszik a normál helyzetéből.

Becsípődött ideg is okozhatja a fájdalmat. Az idegbecsípődés könnyen felismerhető az egyik vagy mindkét kézben jelentkező bizsergésről vagy zsibbadásról.

A nyak fájdalma utalhat krónikus autoimmun betegségre (reumatoid arthritis), amely az ízületeket, és néha a belső szerveket is érinti. Ez a leggyakoribb krónikus ízületi gyulladás – számol be a Vesti Podmoskovya című kiadvány.

Kapcsolódó írásaink

Ezért fáj a nyakunk

ĀHa akut nyaki fájdalom jelentkezik, vagy már régóta zavarja az embert, érdemes orvosi vizsgálatra jelentkezni