Egészség

Az orvosok megnevezték a szívroham fő jeleit

Szinte mindig megnő a légzés- és a pulzusszám

Az egészséggel és orvostudománnyal foglalkozó tudományos és kognitív TV-csatorna „Doktor” elmondta a szívroham fő tüneteit, írja a Sports.kz.

Az orvosok megnevezték a szívroham fő jeleit
Szívrohamnál figyelmeztető jel lehet a megnövekedett légzés- és pulzusszám (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

„A szívrohamon átesett személy szokatlanul sápadt, fokozottan izzad és cianózis, azaz az ajkak, a köröm alatti terület, az orr és a fülek kékülése jelentkezik nála. Ugyanakkor szinte mindig megnő a légzésszám, és a pulzusszám 90-100-ra emelkedik. A roham kezdetét azonban kísérheti bradycardia, azaz a pulzusszám csökkenése és annak ritmuszavara. Szédülés is megfigyelhető.

Az akut szívinfarktus tünetei:
- Intenzív, nyomó jellegű fájdalom. Leggyakrabban az emberek azt mondják, hogy a mellkasukon mintha egy nehéz lemez feküdne.
- Éles „tőr” vagy égő fájdalom, amely egy „késszúrás” vagy egy „tűz” fájdalmához hasonlítható a mellkasban.
- Hallucinációk jelentkezhetnek, ha erősen izgatottak.
- Lehetséges, hogy a nyomó fájdalom a test más részeire is átterjed. Gyakrabban a fájdalom a bal kézre és a csuklóra terjed, a karkötők szorításának érzetét keltve., ritkábban – mindkét karban, a bal vállban, a bal lapockában és a lapockaközi régióban, valamint az alsó állkapocsban, a nyakban és a fülben.
Kiterjedt infarktusokban gyakrabban figyelhetők meg súlyos és elhúzódó, hullámzó jellegű fájdalomrohamok. A szív területén a fájdalom fokozatosan növekszik, egyes esetekben csúcspontján szinte elviselhetetlenné válik. Majd intenzitása egy időre csökken, de aztán ismét fokozódik. A rohamok 20 perctől néhány óráig tartanak, de a szívizomzat nekrózisának növekedésével egy-két napig is eltarthatnak.

„A szívroham legkisebb gyanújánál is szakképzett orvosi segítséget kell kérnie – mentőt hívni és kórházi körülmények között megfigyelni egy speciális kardiológiai osztályon” – jegyzi meg a „Doktor”.

Kapcsolódó írásaink