Tudomány

Ezért tilos keverni az alkoholt az energiaitallal

Állatkísérletek alapján a kognitív képességekre is súlyos hatással lehet hosszú távon, ha a fiatalok energiaitalt és alkoholt fogyasztanak egyszerre írja a Házipatika.hu.

Ezért tilos keverni az alkoholt az energiaitallal
Az alkohol és az energiaital keveréke hosszú távon veti vissza a kognitív képességeket is (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Az energiaital, illetve az alkohol egészségkárosító hatásairól külön-külön is számtalan cikk született már. Most egy friss kutatást is közölt, amely szerint a két italt huzamosabb ideig együtt fogyasztva, az kognitív problémákhoz vezethet fogyasztása.

Az elsőként a Neuropharmacology című szaklapban publikált kutatást az olasz Cagliari és Cataniai Egyetem kutatói végezték el. Az alanyokat, a serdülőkorú hím patkányokat alkohollal, energiaitallal, vagy ezek elegyével itattak – a kognitív funkciók kiértékelésére pedig az ivást követően 53 napig különféle sztenderd teszteket végeztek. Ilyenek voltak az agyi képalkotó és viselkedéstesztek is.

Az eredmények szerint azoknál a patkányoknál, amelyek az energiaital és alkohol keverékét fogyasztották, tartós elváltozást figyeltek meg a tanulási és az emlékezési képességeikben. Emellett a hippokampuszban is észleltek változásokat, ez az agyi rész felel a tanulásért és a memorizálásért.

Az állatoknál a két ital együttes hatására kezdetben fellendülést figyeltek meg egyes agyi régiókban, a későbbiekben viszont inkább a hanyatlás volt rájuk jellemző.

Kapcsolódó írásaink