Egészség

Izomgyengeség, izomfájdalom, az izomszövet gyulladása

A szelénhiány fő jelei a szervezetben

A szelén alapvető ásványi anyag, amely számos fontos funkciót lát el a szervezetben: erősíti az immunrendszert, véd a meddőség és a kognitív hanyatlás ellen, és javítja a pajzsmirigy működését – írta meg a Pravda.ru.

Izomgyengeség, izomfájdalom, az izomszövet gyulladása
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szelén szükséges az immunrendszer erősítéséhez, a pajzsmirigyhormonok normális képződéséhez, a sejtekben működő antioxidáns enzim alkotórészeként, ezáltal részt vesz a sejtfunkciók káros tényezőkkel szembeni védelmében.

A szelén normalizálja a zsíranyagcserét és a vér koleszterinszintjét, védi az ereket és a szívizmot a károsodástól, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét, helyreállítja a máj- és hasnyálmirigy sejtjeit.

A szelén természetes forrása az ember számára néhány élelmiszer: például sok szelén található a fokhagymában, a sertészsírban, a búzakorpában és a porcsinigombában is.

Ugyancsak sok szelén található az olívaolajban, a tengeri moszatban, a sörélesztőben, a hüvelyesekben, az olajbogyóban, a kókuszdióban, a pisztáciában és a kesudióban.

A szelénhiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség, az izomfájdalom, az izomszövet gyulladása, a vörösvértestek megnövekedett térfogata és sérülékenysége, valamint a hasnyálmirigy degenerációja.

Kapcsolódó írásaink

Alkohollal a depresszió ellen?

ĀA kutatók hét olyan életmódbeli tényezőt azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók a depresszió kialakulásának kisebb valószínűségével