Krónika

A britek negyven százaléka szerint járjon fizetett szabadság a szeretett kisállat elvesztése idején

Az angol munkaadók jelentős hányada már ezt a gyakorlatot követi

Több mint hatezer britet kérdeztek meg arról, hogy a kisállat halála után kapjanak-e fizetett gyásznapot a gazdik – írja a Kutyabarát.hu. Az angolok 21 százaléka szerint erre mindenképp szükség van, 22 százalék szerint valószínűleg.

A britek negyven százaléka szerint járjon fizetett szabadság a szeretett kisállat elvesztése idején
Kis kedvencek sírhelyei valahol Angliában
Fotó: Photononstop via AFP/Godong/Philippe Lissac

A teszt előzménye, hogy 2019-ben az angol Emma McNultyt elbocsátották a munkahelyéről, egy szendvicsbárból, mivel kutyája elhunytakor kihagyott egy műszakot – áll a The Wildest magazin cikkében.

A hölgy 25 ezer aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy az állatok elvesztése esetén is járjon a fizetett gyászszabadság, amely Angliában családtag elvesztése esetén kötelező.

A kutyáját gyászoló elbocsátott hölgy sikeres petícióján felbuzdulva egy kisállatwellness cég, az Itch 2021-ben kampányt indított, hogy minél több munkaadót arra ösztönözzön, hogy legyen tekintettel arra, ha dolgozója, munkatársa családtagként szeretett kisállatát gyászolja, és engedélyezze neki a rendkívüli szabadságot saját elhatározásból. Vannak munkaadók, akik így is tesznek, de a hivatalos jogi szabályozás terén egyelőre nincs változás.

Kapcsolódó írásaink