Egészség

Szívinfarktust jelez, ha így izzad

Ez egy potenciálisan veszélyes állapot is lehet

Az éjszakai erős izzadás az éjszakai légzéskimaradás egyik jele. Ez egy potenciálisan veszélyes állapot, a légzés hirtelen leállása alvás közben – írta a kubnews.ru.

Szívinfarktust jelez, ha így izzad
Az éjszakai erős izzadás kialakulhat a hirtelen beálló légzéskimaradástól is (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Image Source/Nancy Honey

A személy nem érzi, hogy leállt volna a légzése, de a verejtékezés fokozódik. További tünet, amelyről a hozzátartozók is beszámolhatnak, az erős horkolás.

Az éjszakai apnoe növeli a szívelégtelenség, a szívroham és a stroke kockázatát, és gyakran előfordul magas vérnyomásban szenvedő férfiaknál és nőknél is.

Az alvási apnoe megszüntetéséhez a következő módszereket próbálhatja ki:

Fogyás. Ha túlsúlyos, a testsúly csökkentése segíthet csökkenteni az alvási apnoe tüneteit.

Életmódbeli változtatások. A dohányzásról való leszokás és a mértékletes alkoholfogyasztás segíthet csökkenteni az alvási apnoe súlyosságát.
Az alvás közbeni légzést támogató speciális eszközök, például a CPAP-terápia (Constant Positive Airway Pressure) használata.

Sebészeti beavatkozás. Bizonyos esetekben műtétre lehet szükség a légutak anatómiai akadályainak eltávolításához.

Fogszabályozó készülékek használata. Egyes eszközök, például szájvédők vagy speciális sínek segíthetnek a légutak nyitva tartásában alvás közben.
Mielőtt azonban bármilyen kezelésbe kezdene, mindenképpen keressen fel egy alvásszakértőt vagy fül-orr-gégészt, hogy diagnosztizálja és meghatározza az ön állapotának leghatékonyabb kezelési módját.

Kapcsolódó írásaink