Egészség

Kiderült a kávéfüggőség oka

A kávé, ha észszerűen fogyasztjuk, jótékony hatású

A kávé iránti vágy valószínűleg közös a szülők és utódaik között. Tanulmányok kimutatták, hogy a kávé szeretete öröklődik – írja dr. Pavlova, számolt be róla a kubnews.ru.

Kiderült a kávéfüggőség oka
Van, aki tejjel issza
Fotó: Anadolu via AFP/Omer Taha Cetin

A gének határozzák meg, hogy mennyire lesz erős a függőségünk ettől az italtól. A kutatás egy amerikai genetikai projekt 130 ezer résztvevőjének adatait és egy brit bank 334 ezer ember DNS-adatbázisát elemezte. Felmérést végeztek ezen emberek kávéfogyasztásáról.

A tanulmány megállapította, hogy bizonyos génváltozatok összefüggésbe hozhatók a koffeinfüggőséggel, valamint az elhízással és a szerhasználattal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kávéfogyasztók hajlamosak lennének a túlsúlyra, az alkoholizmusra vagy a dohányzásra. Csak arról van szó, hogy genetikai szinten ezekben a hajlamokban van valami közös.

A kávé, ha észszerűen fogyasztjuk, jótékony hatású. Segít fiatalon és éberen tartani. Egyeseknek azonban korlátozniuk kell a kávéfogyasztást vagy teljesen el kell kerülniük. Ezek közé tartoznak a terhes nők, akiknél fennáll a vetélés veszélye vagy az, hogy gyermekük nem éri el a születéskor normálisnak tekinthető testsúlyt, ha nagy mennyiségű koffeint fogyasztanak; a magas vérnyomású emberek, akiknek korlátozniuk kell a kávéfogyasztást, mert képes megemelni a vérnyomást.

A kávét inkább kerüljék azok is, akik álmatlanságban szenvednek, náluk ugyanis a koffein megnehezítheti az elalvást és azt, hogy egész éjjel nyugodtan aludjanak; azok, akik érzékenyek a koffeinre és mellékhatásokat tapasztalnak; a gyermekek és serdülők, akiknek nem ajánlott a koffein fogyasztása, mivel az hatással lehet a növekedésre és a fejlődésre; a gyomor-bélrendszeri problémákkal, például fekéllyel és refluxszal küzdők; valamint a szívbetegségben szenvedők, mivel a koffein növelheti a szívproblémák kockázatát.

Kapcsolódó írásaink