Egészség

Rákot, stroke-ot, demenciát és cukorbetegséget is okozhat ennek a hiánya

Továbbá növeli a szívbetegségek kockázatát is

A testedzés hiánya miatt világszerte csaknem 1,8 milliárd felnőtt van kitéve olyan betegségeknek, mint a rák, stroke, demencia és cukorbetegség, és a helyzet csak egyre romlik – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése.

Rákot, stroke-ot, demenciát és cukorbetegséget is okozhat ennek a hiánya
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Riccardo Milani

A kutatók és tudósok által készített tanulmány megállapította, hogy 2010 és 2022 között a fizikai inaktivitás világszerte mintegy öt százalékkal nőtt.

A globálisan a felnőtt populáció csaknem egyharmada (31 százalék) nem végez elegendő testmozgást. 2000-ben ez az arány még 23 százalékos, 2010-ben viszont már 26 százalékos volt.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a szakértők szerint 2030-ra már a világ felnőtt lakosságának 35 százaléka nem fog elegendő testmozgást végezni.

A kutatások rámutattak, hogy a mozgáshiány növeli a szívbetegségek, stroke, 2-es típusú diabétesz, demencia, valamint a mell- és bélrák kialakulásának kockázatát.

A The Lancet Global Health folyóiratban publikált tanulmány azt is megállapította, hogy a nőknél még rosszabb a helyzet: a keveset mozgó nők aránya 34 százalék, míg a férfiaké 29 százalék.

„Az eredmények rávilágítanak arra az elvesztegetett lehetőségre, amivel a fizikai aktivitás javítani tudna a rák, a szívbetegségek kialakulása és a mentális jólét tekintetében” – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Mint hozzáfűzte: meg kell újítani a fizikai aktivitás melletti elkötelezettséget, és növelni kell az ezzel kapcsolatos finanszírozást az aggasztó tendencia megállítása érdekében.

A WHO ajánlása szerint a felnőtteknek heti 150 percnyi mérsékelt intenzitású vagy 75 percnyi erőteljes intenzitású fizikai mozgásra van szüksége.

A mérsékelt intenzitású testgyakorlatok között sorolták fel az óránként hat kilométeres vagy ennél gyorsabb tempójú gyaloglást, az erőteljes takarítást, például ablakmosást és felmosást, az óránként 16-19 kilométeres sebességű kerékpározást vagy a tollaslabdázást.

Az erőteljes intenzitású mozgáshoz sorolták a hegymászást, az óránként 10 kilométeres vagy nagyobb sebességű futást, a gyors biciklizést, a futballt, kosarazást vagy a teniszt.

A 163 ország és terület adatait és becsléseit elemző új tanulmány megállapította, hogy a 60 év felettiek kevésbé aktívak a fiatalabbaknál. Továbbá az is kiderült, hogy miközben a magas jövedelmű nyugati országokban csökkenőben van az inaktivitás aránya, és 2022-ben a felnőtt lakosság 28 százaléka mozgott keveset, még ezek az országok is elmaradnak az évtized végére kitűzött céltól.

Egészségügyi Világszervezet genfi közgyűlésén (WHA) megfogalmazott globális célt, hogy 2010 és 2030 között 15 százalékkal csökkentsék a fizikai inaktivitást, várhatóan nem sikerül teljesíteni.

Rudiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója a mindenki számára hozzáférhető, anyagilag megengedhető és élvezetes fizikai aktivitás biztosítását szorgalmazta a népesség egészségének megőrzése érdekében.

Kapcsolódó írásaink