Egészség

Ez állhat a krónikus álmatlanság mögött

Egy új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek játszhatnak nagy szerepet a problémában

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartozik minden olyan élelmiszer, amelyet erősen módosítanak az ízük javítása, tömeges előállítása vagy hosszabb eltarthatóságuk elősegítése érdekében. Egy új tanulmány szerint egyeseknél ezek a krónikus álmatlansághoz is hozzájárulhatnak – közölte az Origo.

Ez állhat a krónikus álmatlanság mögött
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Microgen Images/SMD

A franciaországi Sorbonne Paris Nord Egyetem kutatói a NutriNet-Santé kutatási projekt részeként 38 570 felnőttről gyűjtött adatokat vizsgáltak, hogy az étrenddel kapcsolatos információkat az alvásváltozókkal térképezzék fel.

Egy olyan korban, amikor egyre több az erősen feldolgozott élelmiszer, és folyamatosan nő az alvászavar, fontos felmérni, hogy az étrend hozzájárulhat-e a kedvezőtlen vagy a jó minőségű alváshoz – mondta Marie-Pierre St-Onge, az amerikai Columbia Egyetem táplálkozás- és alváskutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A szakember és munkatársai statisztikailag szignifikáns összefüggést találtak a magasabb ultrafeldolgozott élelmiszerfogyasztás és a krónikus álmatlanság fokozott kockázata között, miután figyelembe vették a szociodemográfiai, életmódbeli, táplálkozásminőségi és mentális egészségügyi tényezőket.

A vizsgálatban résztvevők összességében napi energiájuk 16 százalékát kapták ultrafeldolgozott élelmiszerekből, míg a csoport 19,4 százaléka krónikus álmatlanság tüneteiről számolt be; és ez utóbbi általában több ultrafeldolgozott élelmiszert vitt be az étrendjébe.

Nem látják a pontos összefüggést

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az adatok a férfiaknál is kissé erősebb összefüggést mutattak. A kutatás azonban csak egyetlen időpontot vizsgált és az önbevallásra támaszkodott, ám az érintettek nagy száma azt mutatja, hogy ez egy olyan kapcsolat, amelyet érdemes a jövőben megvizsgálni.

Fontos megjegyezni, hogy elemzéseink keresztmetszeti és megfigyelési jellegűek voltak, és nem értékeltük a longitudinális összefüggést. És bár az adatok nem állapítják meg az ok-okozati összefüggést, tanulmányunk az első a maga nemében, és hozzájárul az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos, meglévő ismeretekhez – magyarázta Pauline Duquenne, a Sorbonne Paris Nord Egyetem epidemiológusa.

Figyelembe véve a korábbi kutatásokat, valamint az étrend és az alvás közötti jól ismert összefüggéseket, talán nem meglepő, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatással lehetnek a szervezetünkre a krónikus álmatlanság kockázatát illetően. Ugyanezen kutatók

korábban összefüggést találtak a mediterrán étrend és az álmatlanság alacsonyabb kockázata között, és az új tanulmány ennek a kapcsolatnak a másik oldalát mutatja be.

Az egyelőre azonban nem világos, hogy miért állhat fenn ez az összefüggés. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a súlygyarapodás összevetése a magas kalóriatartalom miatt könnyebb, de további kutatásokra lesz szükség annak megértéséhez, hogy ezek az ételek hogyan tarthatnak minket ébren éjszaka.

Kapcsolódó írásaink