Egészség

Az elhízás és a cukorbetegség váratlan okát nevezték meg

400 ezer beteg tizenkét éves megfigyelése során azonosították a 2-es típusú cukorbetegség váratlan kockázati tényezőjét

A sós ételek növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állítja Lu Qi táplálkozási szakértő – számol be a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Az elhízás és a cukorbetegség váratlan okát nevezték meg
A sóbevitel csökkentése a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/SYO/Science Photo/Sherry Yates Young

Qi elmondta, hogy 400 ezer beteg tizenkét éves megfigyelése során azonosították a 2-es típusú cukorbetegség váratlan kockázati tényezőjét. Kiderült, hogy azoknál, akik mindig sózzák a főtt ételt, 40 százalékkal nagyobb a betegség kockázata, mint azoknál, akik soha nem teszik ezt.

"Azt már tudjuk, hogy a sóbevitel csökkentése csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázatát, de az új tanulmány azt mutatja, hogy ha a sószórót eltávolítjuk magunktól, az a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthet" – mondta az orvos.

Qi megjegyezte, hogy még mindig nehéz pontosan megmondani, hogy a só hogyan váltja ki a cukorbetegséget. Véleménye szerint ez a kérdés további kutatásokat igényel. Egyelőre az orvos meg van győződve arról, hogy a probléma nem magával a sóval van, hanem azzal, hogy növeli az étvágyat és több evésre ösztönöz. Ezt nevezte az elhízás és a belső gyulladások fő okának.

Kapcsolódó írásaink