Egészség

Ezek a cinkhiány tünetei

A cinkhiányt gyakran a monoton vagy rossz étrend okozza

A cinkhiányt gyakran a monoton vagy rossz étrend okozza. Marina Savkina doktornő szerint a legjobb forrás a szervezet számára a hús, a hal és a tenger gyümölcsei – írta a medikforum.ru.

Ezek a cinkhiány tünetei
A cinkhiányt a hajhullást is jelzi
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Emellett a cink jelen van a tojásban és a tejtermékekben, míg a zöldségek és gyümölcsök csak nagyon kis adagokban tartalmazzák, a hüvelyesekből, diófélékből és gabonafélékből pedig rosszul szívódik fel.

Savkina rámutatott, hogy egyes embereknél nagyobb a cinkhiány kockázata. A kockázati csoportba tartoznak a vegetáriánusok, az alkoholisták, a terhes és szoptató nők, a gyulladásos bélbetegségben vagy cöliákiában szenvedők.

A cink az emberi szervezetben fontos funkciókhoz nélkülözhetetlen, többek között a szövetek regenerációjához, a sejtek termeléséhez, az immunrendszer működéséhez, a gondolkodási folyamatokhoz és a memóriához. Hiánya esetén kevésbé tisztán gondolkodunk, gyengébbek és fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre.

Savkina doktor megjegyezte, hogy a cinkhiány egyik tünete a hajhullás.

„Mivel a cink számos testi folyamatban részt vesz, e nyomelem hiányának tünetei változatos és életkorfüggő. Ezek közé tartozik a hasmenés, a növekedés elmaradása, az alopecia (hajhullás), a gyakori fertőzések, a szaglás és az ízérzékelés megváltozása, a rossz sebgyógyulás és a bőrkiütések, a kognitív képességek csökkenése” – osztotta meg a Gazeta.ru-val a gyógyszerész.

Kapcsolódó írásaink