Egészség

Megengedhetjük magunknak? A táplálkozási szakértő elárulta, hogy ihatunk-e bort

Számos olyan termék van, amelyekről folyamatosan ellentmondásos véleményeket hallunk

Alina Morozova táplálkozási szakértő elárulta, hogy ihatunk-e bort, vagy sem. Szerinte számos olyan termék van, amelyről folyamatosan ellentmondásos véleményeket hallunk: őrülten hasznos, vagy semmiképpen sem szabad fogyasztani. Az előbbi a száraz vörös- vagy fehérbor – írta a kubnews.ru.

Megengedhetjük magunknak? A táplálkozási szakértő elárulta, hogy ihatunk-e bort
A mértékkel fogyasztott száraz vörös- vagy fehérbor csökkenti az esti étvágyat (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Image Source/David Cleveland

A szőlőbor készítésének folyamata komoly tudomány, gyökereit az ókorban kell keresni. A jó bor vitaminokat, ásványi sókat (vas, mangán, kálium, kalcium, foszfor és nyomelemek) és sok más hasznos anyagot tartalmaz.

A hosszú erjedési és érlelési folyamaton átesett bor magában hordozza a napfényes szőlőültetvényeken termesztett szőlőben felhalmozott napenergia gyógyító erejét. Nem véletlenül nevezik a jó bort „a napot a pohárban”.

Már Hippokratész is rámutatott, hogy a szőlőbor meglepő módon reagál az ember természetére, az egészséges és a beteg emberre egyaránt. Különös jelentőséget tulajdonított a bornak az erő helyreállításában, különösen az idős embereknél. Franciaországban még ma is úgy hívják a bort, hogy „az öregek teje”.

Engedjük meg magunknak, hogy az esti salátánkhoz igyunk egy kis száraz vörös- vagy fehérbort.

A fiatal bor késlelteti a szénhidrátok vérbe jutását, segíti a fehérjék emésztését, és érezhetően csökkenti az esti étvágyat.

Ugyanezen okból a száraz fehérbor is beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe. Általánosságban elmondható, sőt meg kell engedni magunknak néhány pohár száraz bort vagy pezsgőt (de csak hozzáadott cukor nélkülit).

Azonban ügyeljünk arra, hogy csak mértékkel fogyasszuk.

Kapcsolódó írásaink