Életmód

Kiderült, hogy az édesség is segíthet a fogyásban

A növényi rostok is hozzájárulnak a hosszan tartó teltségérzethez és ezáltal a fogyáshoz

A hosszan tartó jóllakottságérzet és a fogyási célok elérése érdekében ajánlott a magas rosttartalmú és alacsony cukortartalmú kekszek használata – mondta Nigel Denby brit táplálkozási szakértő a Daily Mailnek adott interjújában – olvasható a Sports.kz oldalán.

Kiderült, hogy az édesség is segíthet a fogyásban
A teljes kiőrlésű édes kekszek alkalmasak a fogyni vágyók számára
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Az orvos elmagyarázta, hogy a teljes kiőrlésű élelmiszerek, mint például a zabpehely, egészséges élelmi rostokkal telítik a szervezetet, és energiát adnak. Néha a magas rosttartalmú kekszek alternatívája lehet a reggeli zabkása. Emellett fontos odafigyelni a cukor- és rosttartalomra – írja a Sports.kz.

A szakember azt javasolja, hogy részesítsük előnyben az alacsony cukortartalmú termékeket – 100 gramm kekszenként legfeljebb 22,5 grammot tartalmazókat. Az ilyen típusú édességek alkalmasak a fogyni vágyók számára, mivel segítenek fenntartani a normál vércukorszintet, és csökkentik az étvágyat. A növényi rostok is hozzájárulnak a hosszan tartó teltségérzethez. A kekszek készítésekor a gyártók gyakran adnak a tésztához dióféléket, aszalt gyümölcsöket és zabpelyhet. Ezek az összetevők lassan emésztődnek, és megtöltik a gyomrot, segítve az étvágy szabályozását.

„A zabpelyhes kekszek sok ember figyelmét felkeltik egészséges tulajdonságaikkal. Rostban gazdagok, amely segít normalizálni az emésztést, és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Emellett a zabpelyhes kekszek gyakran alacsony cukortartalmúak, így vonzó választás azok számára, akik figyelnek a vércukorszintjükre. Az olcsó, boltban vásárolt kekszek azonban valószínűleg nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal. Jobb, ha magunk sütjük a kekszet, akkor ellenőrizni tudjuk a zsírok és a cukor mennyiségét” – mondja Igor Strokov táplálkozási szakértő a MedicForumnak.

Ahhoz, hogy egészséges zabpelyhes kekszet válasszon a boltban, figyeljen a következő pontokra: összetétel, cukortartalom, rost.

Kapcsolódó írásaink