Egészség
A legegészségesebb bogyós gyümölcs gátolja a betegségek kialakulását
A szárított bogyókat a magas vagy alacsony vérnyomás normalizálására használják

Már augusztusban–szeptemberben a kertekben érik az arónia vagy a feketeribizli-borbolya. Ez egy nagyon ízletes és ugyanakkor végtelenül hasznos bogyó. A növény neve a cserjefajról a görög „aros” szóból származik, ami lefordítva „hasznosságot” jelent. Sokan szeretik a kertjükbe ültetni, mert nem igényes a gondozására, de a termése nagyszerű egészségügyi előnyökkel jár. Az arónia leveleiből teát, a kérgéből gyógyító tinktúrát, a bogyóiból pedig finom lekvárokat, gyümölcslevet, sőt bort is készíthetünk. A bogyók segítenek a haj erősítésében, a bőrkiütések kezelésében és a szervezet vírusfertőzésekkel szembeni védekezőképességének javításában is – írja a Sports.kz.
Vitaminok és ásványi anyagok összetétele a bogyós gyümölcsökben
A fekete berkenye sok hasznos vitamint tartalmaz: a B csoport szinte összes vitaminját, C-, A-, E-, K-, P-vitamint. A bogyókban sok aszkorbinsav és folsav, jód, magnézium, vas, bór és mangán is található. Több gyümölcs akár 10 százalék fruktózt és glükózt is tartalmaz, cukorbetegek is fogyaszthatják. A feketeribizli összetételében a vargánya pektint tartalmaz, amely felelős a káros és radioaktív anyagok és nehézfémek eltávolításáért a szervezetből. A hasznos anyagok gazdag tartalmának köszönhetően a bogyók segítik a beleket és enyhítik a görcsöket.
A fekete csipkebogyó gyógyászati tulajdonságai
Ennek a fekete bogyónak a tulajdonságai felbecsülhetetlenek. Segít fenntartani a megfelelő vérnyomást, megelőzi a gyomorhurutot és az érrendszeri törékenységgel járó betegségeket. Segíti továbbá:
– a szervezet immunrendszerének erősítését;
– szabályozza az emésztési folyamatokat;
– megelőzi a rákot;
– javítja az epehólyag és a máj működését;
– csökkenti a koleszterin mennyiségét a vérben;
– csökkenti a vérnyomást és erősíti az erek falát;
– erősíti a csontokat, a porcokat, a fogakat és a hajat;
– támogatja az egészséges bőrt, a reproduktív rendszert és javítja a látást;
– megelőzi a vérszegénységet és a szorongást.
A növényből nemcsak a bogyókat, hanem a kérget és a leveleket is felhasználják. A bogyókból lekvárt készíthetnek és gyógyászati célokra használhatják. A feketeribizli aroniából finom lekvárokat, gyümölcslevet, kompótokat, tinktúrákat – alkoholos és alkoholmenteset – kapunk. A gyümölcsöket fagyasztják és szárítják, a hűtőszekrényben 2 hónapig tárolhatók anélkül, hogy elveszítenék hasznosságukat. Ha a bogyókat szárításra készítik elő, 60 fokos hőmérsékleten kell szárítani, akkor hosszú ideig megőrzik gyógyhatásaikat.
A szárított bogyókat a magas vagy alacsony vérnyomás normalizálására használják. Egy ilyen terápiás infúzió készítéséhez három evőkanál szárított gyümölcsökre van szükség, öntsön 400 g forró vizet, ragaszkodjon egy napig. Ezután naponta háromszor 70 g-ot inni.
A szárított levelekből készült tea kiváló gyulladáscsökkentő és epehajtó gyógymód. Allergiás vagy egyéb bőrkiütések kezelésére is használják. A tea elkészítéséhez 1 evőkanál szárított levelet kell venni, és öntsön rá egy pohár forró vizet. Egy órán át kell ázni hagyni.
A Ryabinovy juice hasznos magas vérnyomás esetén, vérszegénységgel, érelmeszesedéssel, a máj tisztítására, pajzsmirigy rendellenességekkel. Feltétlenül vízzel kell hígítani 1:1 arányban. A feketeribizli-rozsdalé előnyei egy hétig tartó rendszeres használat mellett jelentkeznek.
Kinek nem szabad fekete bogyós gyümölcsöket fogyasztania
Nem érdemes folyamatosan fogyasztani a feketeribizli-bogyókat, mert árthat az egészségünknek. A gyümölcs ugyanis savakat tartalmaz, amelyek irritálhatják a gyomornyálkahártyát és tönkretehetik a fogzománcot. A bogyókban található K-vitamin túladagolásban hányingert, hasmenést és száraz bőrt okoz. Emellett a gyümölcs hozzájárul a véralvadáshoz, ami rendszertelen fogyasztás esetén vérrögök kialakulásához vezethet a szervezetben.
Az alacsony vérnyomásban szenvedőknek szintén korlátozniuk kell az arónia bogyók fogyasztását. A gyümölcs fogyasztását gyomorhurut és gyomorfekély esetén kerülni kell. A bogyók összehúzó anyagokat tartalmaznak, ezért túlzott fogyasztása székrekedéshez vezethet. A cukorbetegek és a terhes nők fogyaszthatják a bogyókat, de előtte konzultáljanak orvosukkal.