Egészség

Ebben a kávéban van a legtöbb koffein

Ebből elég napi egy csészével is

Javasolt inkább egy csészét meginni egy erősebb kávéból, mint ötöt egy kevesebb koffeintartalmúból – írja az Elle.

Ebben a kávéban van a legtöbb koffein
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Xose Bouzas

A robusta vagy az arabica kávé pörget fel jobban?

Az, hogy mennyi egy csésze kávé koffeinkoncentrációja, számos tényezőtől függ. Előfordulhat, hogy nem mindig azok a legerősebbek, amelyeket elsőre annak tartunk.

Önnek sem indulhat el a napja egy csésze forró kávé nélkül? Nincs egyedül, rengetegen ehhez nyúlnak először egy újabb nap kezdetén. A választék hihetetlen, ám a boltban kapható kávék előállításához jelenleg kétfajtát használnak.

A robuszta kávé erőteljes és keserű ízű, koffeinben gazdagabb. Ezzel szemben, az arabica kávét finomabb ízek jellemzik, és kevésbé koncentrált koffeint tartalmaz. Alapvetően a robusta kávé tartalmazza a legmagasabb mennyiségű koffeint, de a végső ital koncentrációja az elkészítési módtól is függ.

Itt a koffeinhatár

A koffein mértékét meghatározza a hozzáadott víz mennyisége, de az áztatás ideje is. Éppen ezért a robusta kávéból készült eszpresszó lesz a legtöményebb: ez nagyjából 100 mg koffeint tartalmaz csészénként.

Egy egészséges felnőtt számára napi 400 mg koffein a maximálisan bevihető érték, amely nagyjából négy adag eszpresszónak felel meg a nap folyamán. A koffeintúladagolás nemkívánatos hatásokkal járhat, többek között remegést vagy pulzusszám-emelkedést okoz.

Kapcsolódó írásaink