Krónika

Sok benne a vitamin, és megelőzi az érelmeszesedést

Szárítják, összetörik, és kávé készítésére is használják

A pitypangot azért jó enni, mert vitaminokat tartalmaz – mondta Elena Solomatina dietetikus és táplálkozási szakértő az 5. csatornának, amelyről a News.ru is írt.

Sok benne a vitamin, és megelőzi az érelmeszesedést
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szakember szerint sokféleképpen lehet ételeket és italokat készíteni ebből a növényből.

A pitypangot használják a főzéshez, és minden része ehető: a levele, a virága és a gyökere is. A levelekből egyszerűen salátát lehet készíteni, forró vízzel leforrázhatók, megsüthetők, mondjuk, zsemlemorzsában. A virágokból lekvárt készítenek, amely ízében nagyon hasonlít a mézre. A pitypanggyökereket – szárítják, összetörik, és kávé készítésére használják – magyarázta az orvos.

Az orvos megjegyezte, hogy a pitypangtál nemcsak vitaminokat, hanem hasznos makro- és mikroelemeket is tartalmaz, amelyek erősítik az érfalakat, hígítják a vért, és megelőzik az érelmeszesedést. Emellett ez a növény a cukorbetegek számára is hasznos, mert a gyökere nagy mennyiségű inulint tartalmaz.

Az egészséges emberek számára a gyermekláncfű azért hasznos, mert javítja az emésztést, és serkenti az anyagcserét – tette hozzá a táplálkozási szakértő. A gyomorhurutban, fekélyben, valamint vese- és epekövességben szenvedőknek azonban nem ajánlott a növény használata, mivel epehajtó hatása van – zárta a Solomatina.

Kapcsolódó írásaink