Egészség

Döbbenetes felfedezés a cukorbetegekről

Fontos a fiatal betegek szűrése

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében – közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Döbbenetes felfedezés a cukorbetegekről
A kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése
Fotó: Science Photo Library Via AFP/Microgen Images/Smd

Közleményükben azt írták: a PTE Klinikai Központ belgyógyászati klinikája vezetésével lezajlott, az egész országra kiterjedő vizsgálat áttörést jelent a betegségek kialakulásának összefüggésében.

A kutatás keretében 50 ezer 2-es típusú cukorbeteg adatait vetették össze hétmillió nem cukorbetegével. Azt találták, hogy több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve.

A munkacsoport vezetőjét, Wittmann Istvánt idézve kiemelték, a vizsgálat szerint a cukorbetegek közül a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség mint az idősekében: a legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák – 17-, kilenc-, illetve hétszeres – esetében volt megfigyelhető. Azt is jelezték, hogy az egyes daganatok előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány.

A kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése, a fiatalabb cukorbetegek esetében pedig elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos, az időben felfedezett elváltozás ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen – húzták alá a kommünikében.

Kapcsolódó írásaink