Egészség
Ez a két gabona a legkárosabb az idősek számára
Ha rendszeresen ezeket fogyasztjuk, a vitaminok, amelyekre szükségünk van, nem szívódnak fel megfelelően

Az orvosok szerint az idős embereknek óvatosnak kell lenniük a búzadarakása fogyasztásával. Ez a kása ugyanis egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, és ezek növelik a glükózszintet. Ráadásul a búzadara kalóriadús, ha tejjel főzzük, és vajat adunk hozzá, sokat hízhatunk.
A búzadara gluténtartalmú, és az idősek szervezete gyakran nem tolerálja már ezt a fehérjét. Bár ezt sokan észre sem veszik, mert sokáig tünetmentes marad a páciens.
Szintén nem előnyös az időseknek és a zabpehely, különösen az instant zabpehely.
Kalciumhiányhoz vezet, amely csontritkulást okozhat. Ráadásul a zabkása miatt a kalcium más élelmiszerekből rosszabbul szívódik fel. Pedig időskorban ez a nyomelem egyszerűen nélkülözhetetlen.