Egészség

Így ismerhető fel a „csendes gyilkos”, ami a szívet támadja

Milliókat érinthet anélkül, hogy tudnának róla

Egy új kutatás alapján arra figyelmeztetnek a tudósok, hogy a felnőttek egyharmada halálos betegséggel élhet – írja sz express.co.uk.

Így ismerhető fel a „csendes gyilkos”, ami a szívet támadja
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Thom Leach

A pitvarfibrilláció, egy olyan szívbetegség, amely szabálytalan és gyakran abnormálisan gyors szívverést okoz. Egy friss tanulmány a felnőttek millióinak egészségügyi adatait felhasználva állapította meg, hogy a betegség kockázata mára jelentősen megnőtt.

A betegséget „csendes gyilkosnak” is nevezik, mivel nem mindig jelentkeznek tünetei, ugyanakkor a stroke és a szívelégtelenség egyik kiváltó oka.

A pitvarfibrilláció pontos oka ismeretlen, azt azonban lehet tudni, hogy gyakoribb a magas vérnyomásban szenvedők, valamint az elhízottak, a dohányosok és a sok alkoholt fogyasztók körében. A dániai Aalborg Egyetem kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a pitvarfibrillációban szenvedők közül ötből kettő valószínűleg szívelégtelenségben fog szenvedni, ötből egy pedig stroke-ot fog kapni.

A pitvarfibrilláció kockázatát 2011 és 2022 között 31 százalékra becsülték, szemben az előző évtizedben regisztrált 24 százalékkal.

A férfiak körében magasabb a kockázat, mint a nőknél. A leggyakoribb szövődménynek a szívelégtelenséget találták, amelynek kockázata 41 százalékos volt. A stroke esélye 21 százalék, a szívrohamé pedig 12 százalék volt.

A kutatócsoport szerint tehát a pitvarfibrilláció kockázata már nem minden negyedik, hanem minden harmadik embert érinthet.

A pitvarfibrilláció legnyilvánvalóbb tünete a szabálytalan szívverés és a heves szívdobogás, ami gyakran meghaladhatja a percenkénti 100 szívverést. Emellett fáradtságot, légszomjat, ájulás- vagy szédülésérzetet, valamint mellkasi fájdalmat is okozhat.

Kapcsolódó írásaink