Egészség

Súlyos egészségkárosító hatása lehet az étolajnak, rákot is okozhat

Nem mindegy, hogyan használjuk

Minden háztartásban megtalálható és napi szinten használjuk, pedig káros hatással van az egészségünkre. Akár örökletes betegséget is okozhat, ha a már használt olajban sütjük meg az ételeket – hívta fel a figyelmet a mindmegette.hu.

Súlyos egészségkárosító hatása lehet az étolajnak, rákot is okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Annette Riedl

Vannak, akik szerint az olaj jobb a zsírnál, mások épp az utóbbit részesítik előnyben. A sütőolaj újbóli felhasználása azonban számos veszélyt rejt magában.

Az indiai Tamil Nadui Központi Egyetem kutatói nőstény patkányokon végzett megfigyelések során vizsgálták a napraforgóolaj hatásait. Egy csoportot a szokásos eledellel etettek, míg a patkányok másik része használt olajban készült táplálékot kapott. A kutatás 30 napig tartott.

Kiderült, hogy az olajban készült ételeket fogyasztó állatok szervezetében megemelkedett a májenzim szintje, ami a gyulladások és az oxidatív stressz jele. Utóbbi a sejtekben szabad gyökök elszaporodását jelenti, és összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedésekkel. Továbbá emelkedett C-reaktív fehérjeszintet is megállapítottak, amely növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

A legmegdöbbentőbb eredmény azonban az, hogy idegrendszert érintő neurodegeneratív elváltozásokat állapítottak meg, és nemcsak az olajban sütött ételekkel táplált állatok esetében, hanem az utódaiknál is.

Kapcsolódó írásaink