Krónika

Rákkeltő lehet a kávé

Sokaknak elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül, azonban van egy olyan szokás, amely a reggeli italunkat rákkeltővé is teheti – írja a igenyesferfi.hu.

Rákkeltő lehet a kávé
A felmelegített kávé komoly egészségügyi problémákat okozhat (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sebastian Gollnow

Szinte mindenki szereti a kávét, már amikor még frissen főtt és meleg. Van akinél azonban kihűl az ital, mire a végére érne, ezért újra és újra felmelegíti. A legújabb kutatások szerint azonban ezzel nem csak a kávé ízét rontjuk, de egyenesen rákkeltővé is tehetjük azt.

A legtöbben ugyanis mikrót használunk erre a célra, a kávé pedig már alapjáraton is tartalmaz kininsavat, kávésavat és klorogénsavat, amik a főzés során szabadulnak fel. Lényegében viszont amikor ismételten melegítjük az italt, nem teszünk mást, mint újraindítjuk a főzési folyamatot, ezzel pedig még több savas végterméket termelve.

Ugyanilyen veszélyes kémiai folyamatok indulhatnak el az állott kávéban is. A szakértők becslései szerint 4-6 óra elteltével a kávé szinte teljesen elveszti aromáját, hatóanyag-tartalma pedig elkezd csökkenni.

Összegezve tehát, addig érdemes felhörpinteni a kávét, amíg még meleg.

Kapcsolódó írásaink