Egészség

Miért jó a kombucha tea?

Mindenképp előnyös a fogyasztása

Amerikai szakértők megállapították, hogy a teagombában lévő mikroorganizmusok ugyanolyan hatással vannak a fonálférgekre, mint a gyógyító böjt. A tanulmány eredményeit a PLOS Genetics című szaklapban tették közzé – írta a gismeteo.ru.

Miért jó a kombucha tea?
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A vizsgálat során a szakértők elemezték a termék hatását a Caenorhabditis elegans nevű fonalféregre. Mint kiderült, a teagombában szimbiózisban élő élesztőgombák és mikrobák benépesítik a fonálféreg bélrendszerét, amelynek hatására az éhezés során megfigyelt anyagcsere-változásokkal megegyező változásokon megy keresztül.

A tudósok megfigyelték, hogy a probiotikumok befolyásolták a zsíranyagcserében szerepet játszó gének kifejeződését, amely azt eredményezte, hogy több zsíremésztő fehérje termelődött, és kevesebb fehérje vett részt a triglicerideknek nevezett zsírmolekulák szintézisében. Ennek hatására a fonálférgek csökkentették zsírraktáraikat.

A kutatók szerint további kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy a teagombát fogyasztó embereknél is a fonálgombákéval azonos hatások jelentkeznek. A tanulmány eredményei azonban már most összhangban vannak a teagomba előnyeiről szóló korábbi beszámolókkal.

Kapcsolódó írásaink