Életmód
Tényleg át kellene mosni a tésztát főzés után?
A nyers hús lemosása mellett talán a főtt tészta leöblítésével kapcsolatban van még a leghevesebb vita a háziasszonyok között

A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, a válasz: attól függ.
A szakértők szerint a legtöbb esetben nem jó ötlet a frissen főtt tésztát hideg vízzel leöblíteni, ezzel ugyanis lemossuk róla a ragacsos keményítőréteget, így kevésbé tapad majd meg rajta a szósz. Néhány esetben azonban érdemes beiktatni az öblítést: ha például tésztasalátát készítünk, akkor a hideg vizes átmosással gyorsabban lehűthetjük a főtt tésztát, ráadásul mérsékelhetjük ragadós állagát is.
Így nem fog összetapadni a tészta.
Az ÖkoTest szakemberei szerint az alábbi tippek betartásával is hatékonyan elkerülhetjük a tészta összetapadását:
- Ne spóroljunk a vízzel! A tésztát mindig nagy fazékban és bő vízben főzzük! Úgy számoljunk, hogy 100 gramm tésztára egy liter víz jusson!
- Rendszeresen keverjük meg a tésztát főzés közben!
- A tészta főzővizéhez ne adjunk se olajat, se vajat!
- A tésztát csak félkeményre („al dente”) főzzük!