Egészség

Jeges fürdő edzés után, de miért is? 

Edzés utáni regenerálódáshoz nagyban hozzájárul, de számtalan egyéb előnye is van az egyre népszerűbbé váló jeges fürdőnek, cikkünkből részletesen megtudhatja miért érdemes elgondolkodnia azon, hogy hozzáadja rutinjához.

Jeges fürdő edzés után, de miért is? 
Jeges fürdő
Fotó: NorthFoto

Régebben leginkább élsportolókat láthattunk, amin az extrém hideg vízbe, jégkockák közé merülnek. Mára ez már sokak számára az edzésrutin részévé vált, de miért is olyan hasznos ez az elsőre inkább kínzásnak tűnő tevékenység?

Egy fárasztó edzés után a jéghideg fürdőbe merülés ijesztőnek tűnhet, de a jutalom megéri a kezdeti kényelmetlenséget.

Villámgyors regeneráció: az egyik elsődleges ok, amiért a sportolók a jeges fürdőre esküsznek, az, hogy ezáltal képesek felgyorsítani a felépülési folyamatot. Az intenzív edzés mikrosérüléseket okoz az izomrostokban, ami gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. A hideg vízben való elmerülés összehúzza az ereket, csökkenti a duzzanatot és felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, ezáltal lerövidül a regenerálódás idő.

Fájdalomcsillapítás: a jeges fürdő a természet fájdalomcsillapítója. A hideg víz elzsibbasztja az idegvégződéseket, csökkentve a fájdalom érzékelését. Ez a fájdalomcsillapító hatás lehetővé teszi a sportolók számára, hogy átvészeljék a keményebb edzések utáni időszakot, és hatékonyabban regenerálódjanak.

Gyulladáscsökkentő hatás: a gyulladás a szervezet természetes válasza a stresszre, a kemény terhelésre. A túlzott gyulladásos folyamatok - ilyen például az extrém erős izomláz - azonban akadályozhatja a felkészülést és csökkentheti teljesítményt. Erre is megoldást nyújt a jéghideg vízben való megmártózás.

Jobb keringés: a jeges fürdők nem csak „csontig hűtenek”, jelentősen serkentik a keringést is. Ahogy a test azon dolgozik, hogy fenntartsa alap hőmérsékletét, egyre jobban fokozódik a véráramlás, elősegítve a tápanyagok eljuttatását az izmokhoz, valamint felgyorsítja a salakanyagok távozását.

Mentális felfrissülés: a jeges fürdők nem csak a szervezet számára hasznosak, hanem szellemi felfrissülést is kínálnak. A hideg víz sokkja a szervezetet, endorfin felszabadulást idézi elő, ami eufóriát és frissesség érzetet ad. Ezenfelül a jeges merülés elviseléséhez szükséges mentális erő rugalmasságot és mentális szívósságot ad, amelyre minden sportolónak szüksége van, ha szeretné magából kihozni a maximumot.

Összefoglalva, a jeges fürdő hatékony eszköz az edzés utáni felépüléshez, és számos előnnyel rendelkezik a felgyorsult izomregenerációtól a fájdalom csökkentéséig. Bár a kezdeti „ugrás” kicsit kellemetlen lehet, a lélek és a test jutalma kétségtelenül megéri.

Kapcsolódó írásaink

Tudjon meg mindent az alvásról

ĀCikkünkben bemutatunk olyan ételeket és táplálékkiegészítőket is, amelyek elősegítik az egészséges, mély alvást, de kiszámoljuk az ön számára optimális alvásmennyiséget is