Egészség

A három legrosszabb étel, ami árthat az agyunknak

A transzzsírok nemcsak az agynak ártanak, hanem a szív- és érrendszerre is kockázatot jelenthetnek

A három népszerű termékben elrejtett transzzsírok negatívan befolyásolhatják a memóriát és a gondolkodást – írta meg az Express.

A három legrosszabb étel, ami árthat az agyunknak
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az élelmiszerek vagy fegyverként, vagy egészségügyi problémák kiváltójaként szolgálhatnak. Nem mindig egyértelmű azonban, hogy mit érdemes enni.

Dr. Janine Bowring természetgyógyász orvos egy TikTok-videóban osztotta meg az agy számára legrosszabb három ételt.

Az egészségügyi szakértő elmagyarázta, hogy ezek az ételek azért jelentenek rossz hírt, mert mindegyik transzzsírokat tartalmaz.

Így fogalmazott: „Az összes ilyen ételben van egy kis gond: A tanulmány szerint az étrendi transzzsírsavak kedvezőtlenül befolyásolják a memóriát, különösen a fiatalabb felnőtteknél. Tehát hatással van a memóriára és a megfelelő gondolkodásra.”

Dr. Bowring azt javasolta, hogy legyünk óvatosak a margarinnal, a kész süteményekkel és az előre csomagolt süteményekkel.

Ami még rosszabb, a transzzsírok nemcsak az agynak ártanak, hanem a szív- és érrendszerre is kockázatot jelenthetnek. A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban közzétett kutatás szerint a mérgező transzzsírok betiltása öt év alatt több mint hétezer ember szívbetegségben való halálát akadályozhatná meg az Egyesült Királyságban.

A transzzsírok, amelyeket az íz javítása és az eltarthatóság növelése érdekében terveztek, növelhetik a „rossz” koleszterinszintet, miközben csökkentik a„jó” koleszterinszintet.

Az Express.co.uk-nak adott korábbi interjújában Marisa Peer, testsúlykezelési szakértő elmondta: Ez a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedését jelenti. Már kis mennyiség is jelentős változást jelenthet – a Harvard által közzétett kutatás szerint a szívbetegség kockázata 23 százalékkal nőhet attól, hogy a napi kalóriabevitel mindössze két százaléka transzzsírból származik.

Kapcsolódó írásaink