Egészség

A beszédtempó lehet a demencia korai jele

Egy új tanulmány szerint a beszédsebesség jelezheti az agy egészségét

A demencia az agy folyamatos hanyatlásával járó szindróma vagy tünetcsoport. Memóriazavarokhoz, viselkedésbeli változásokhoz, sőt még a mozgás nehézségeihez is vezethet – olvasható az Express cikkében.

A beszédtempó lehet a demencia korai jele
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az állapot sokkal gyakoribb az idősebbek körében, főként a 65 év felettieket érinti. Ez néha megnehezítheti a demencia jeleinek felismerését, mivel azok összetéveszthetők az általános életkori változásokkal.

Most a tudósok felfedték az állapot egyik lehetséges jelét, amely beszélgetés közben is megjelenhet. Egy új tanulmány szerint a beszédsebesség jelezheti az agy egészségét.

A Torontói Egyetem és a kanadai Baycrest Geriátriai Gondozási Központ munkatársai felfedezték, hogy a beszédsebesség akár az agy egészségének pontosabb mutatója is lehet, mint a szavak megtalálásának nehézsége, ami az emberek öregedése során jelentkezik...

A tanulmány társszerzője, Dr. Jed Meltzer kifejtette: „Eredményeink arra utalnak, hogy az általános beszédsebesség változásai tükrözhetik az agyban bekövetkezett változásokat. Ez azt sugallja, hogy a beszédsebességet a standard kognitív felmérések részeként kellene vizsgálni, hogy a klinikusok gyorsabban felismerhessék a kognitív hanyatlást, és segítsenek az idősebb felnőtteknek abban, hogy az öregedés során támogassák az agyuk egészségét".

Az eredmények azonban inkább korrelációs, mintsem oksági összefüggéseket mutattak, ami azt jelenti, nem biztos, hogy a gyorsabb beszédre való edzés javítja az agy egészségét.

Az Ageing, Neuropsychology and Cognition folyóiratban megjelent tanulmány részeként 125 egészséges, 18 és 90 év közötti önkéntes három különböző felmérést töltött ki.

Az egyik felmérés egy képmegnevezési játék volt, amelyben a résztvevőknek képekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, miközben figyelmen kívül hagyták a fejhallgatón keresztül hallott zavaró szavakat.

Egy másik teszt során a résztvevőkről felvételt készítettek, miközben két összetett képet írtak le egyenként 60 másodpercig. Egy mesterséges intelligencia alapú szoftver segítségével elemezték a nyelvi teljesítményüket.

A végső felmérés standard tesztekből állt, amelyek célja az életkor előrehaladtával csökkenő, és a demencia kockázatával összefüggésbe hozható szellemi képességek meghatározása volt.

Ezek között szerepeltek a végrehajtó funkciók ellenőrzésére szolgáló értékelések, amelyek az ellentmondásos információk kezelésének, a koncentráció fenntartásának és a figyelemelterelés elkerülésének képességét jelentik.

Úgy tűnt, hogy számos ilyen képesség romlik az életkor előrehaladtával, beleértve a szókeresési sebességet is.

A csoport azt is felfedezte, hogy nem a szavak megtalálására szolgáló szünetek voltak a legerősebb kapcsolatban az agy egészségével, hanem a szüneteket körülvevő beszéd sebessége.

Ez azt jelenti, hogy bár sok idősebb felnőttet aggaszt, hogy szünetet kell tartania a szavak kereséséhez, ez lehet, hogy csak az öregedés normális része.

A normális beszéd lassulása azonban, függetlenül a szünetektől, az agy egészségi állapotváltozásának „fontosabb mutatója" lehet – mondták a tudósok.

Az NHS a demencia gyakori jelei közé sorolja a következő problémákat:

Memóriazavar
Gondolkodás sebessége
Szellemi élesség és gyorsaság
Nyelvi problémák, például a szavak helytelen használata vagy beszédzavarok.
Megértés
Ítélőképesség
Hangulat
Mozgás
Nehézségek a napi tevékenységek végzésében.

Kapcsolódó írásaink