Egészség

Négy változtatás, amit meghálálhat az agyunk

A bélben kialakuló gyulladás számos kedvezőtlen mentális egészségügyi tünethez vezethet

Az évtizedes mondás, miszerint az vagy, amit megeszel, egyre inkább igaz, mivel tények bizonyítják, hogy étrendünk mennyire fontos az immunitás, a hosszú élet, sőt a mentális egészség szempontjából is – írta meg a CNBC.

Négy változtatás, amit meghálálhat az agyunk
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ételek, amelyeket fogyasztunk, hatással vannak a mentális jólétünkre" – mondja Uma Naidoo, a Harvardon végzett táplálkozáspszichiáter és a Calm Your Mind with Food című könyv szerzője.

„Az étel, amit megeszünk, ahogy megemésztődik, kölcsönhatásba lép a bélmikrobiomban lévő trilliónyi mikrobával, és különböző anyagokká bomlik le, amelyek aztán idővel hatással vannak a mentális jólétünkre. Néhány kevésbé egészséges étel, ha ezeket fogyasztjuk, gyulladásra készíti fel a bélrendszert".

A bélben kialakuló gyulladás Naidoo szerint számos kedvezőtlen mentális egészségügyi tünethez vezethet, többek között szorongáshoz.

„Azzal, hogy az étrendedet visszaállítod egy egészségesebb normára, valójában segíthetsz enyhíteni néhány ilyen tünetet" – jegyzi meg.

Íme, négy egyszerű változtatás, amit az étrendjében eszközölhet a jobb agyi egészség érdekében.

1. Növelje a rostbevitelt
Egy egyszerű első lépés, ha növeled a rosttartalmat az étrendedben – mondja Naidoo. A Complementary Therapies in Medicine című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint a teljes élelmi rostbevitel növelése összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásának csökkenésével. Naidoo szerint a legjobb módja annak, hogy rostot juttassunk az étrendünkbe, ha növényi eredetű élelmiszerekből szerezzük be.

Íme néhány nagyszerű, rostban gazdag élelmiszerforrás:

  • Színes zöldségek, mint a leveles zöldségek
  • Bab és más hüvelyesek
  • Lenmag
  • Egészséges teljes kiőrlésű gabonafélék

2. Több polifenol bevitele
A különböző színű növények és zöldségek a bélmikrobák számára szükséges biodiverzitás egy szintjét képviselik – mondja. – Törekedjünk arra, hogy több polifenolokban gazdag élelmiszert fogyasszunk, mint a sárgarépa, az áfonya, az eper vagy a diófélék, különösen a mogyoró és a pekándió vagy a fekete olajbogyó. Mindezek rendkívül fontosak, mert gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságokkal és rostokkal rendelkeznek, valamint több olyan mikrotápanyaggal, amelyekre a szervezetünknek szüksége van – mondja Naidoo.

3. Együnk probiotikumokban gazdag ételeket
Az egészséges bélrendszer jót tesz az agyunknak, a beleink pedig imádják a probiotikumokat. Naidoo azt ajánlja, hogy keressünk olyan erjesztett ételt, ami tetszik, legyen az kefir, joghurt vagy kombucha.

4. Használjunk több gyógynövényt és fűszert
Az egyik legegyszerűbb módja a bélrendszer egészségének javítására, ami az agyi egészséget is elősegítheti, ha több fűszert és gyógynövényt iktatunk az étrendedbe, mondja Naidoo. Ez olyasmi, amit az emberek gyakran figyelmen kívül hagynak – teszi hozzá. – A fűszerek és a különböző friss fűszernövények gazdagok növényi polifenolokban, magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek – mondja Naidoo.

Fűszerezheti az ételeit kurkumával és egy csipetnyi fekete borssal, a chilipaprikából származó kapszaicinnel, mentával, oregánóval, petrezselyemmel, kakukkfűvel, gyömbérrel, fokhagymával.

Kapcsolódó írásaink