Egészség

Egymilliárd ember küzdhet hamarosan ezekkel a panaszokkal

A mozgásszervi zavarok nagyobb arányban sújtják a nőket

Az évszázad közepére több mint duplájára emelkedhet azok száma a világon, akik valamilyen kevésbé gyakori mozgásszervi megbetegedéssel élnek – számolt be a Házipatika.

Egymilliárd ember küzdhet hamarosan ezekkel a panaszokkal
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Gyűjtőnéven egyéb mozgásszervi zavaroknak hívják azt a változatos betegségcsoportot, amely 2020-ban becslések szerint 464 millió embert érintett a Földön. Mint azt az ausztrál Flinders Egyetem közleménye írja, lényegében minden mozgásszervi betegség e körbe tartozik a porckopás, a reumatoid artritisz, a köszvény, a derék- és a nyakfájás kivételével. Világszerte az egyéb mozgásszervi zavarok jelentik a krónikus betegséggel – tehát egészségkárosodással – leélt életévek hatodik leggyakoribb okát. Ugyanakkor a Global Burden of Disease egy friss tanulmánya szerint az érintettek száma 2050-re 1,06 milliárd főre emelkedhet a jelenlegi nem egészen félmilliárdról – írták.

„Nemcsak azok száma növekszik majd 2050-ig és azután, akik egyéb mozgásszervi betegségekben – például szisztémás lupusz eritematózuszban vagy spondilózisban – szenvednek világszerte, hanem az egészségügyi szükségleteik is” – fogalmazott Manasi Murthy Mittinty, a Flinders Egyetem és a Harvard Egyetem kutatója, a Lancet Rheumatology című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Kapcsolódó írásaink