Egészség

Mit csináljon, ha nehezen alszik el?

Az alvás minőségének a javulása hosszú távon pozitív hatással lehet az egészségre és a mindennapi teljesítményre

Az alvásprobléma egyre gyakoribb tünet, amelynek sok oka lehet. megkülönböztetnek elalvási problémával küzdőket és azokat, akik el tudnak aludni, de felébrednek éjjel és akkor válik nehézzé a visszaalvás. -írta meg a mitcsinaljak.hu

Mit csináljon, ha nehezen alszik el?
A mennyiségi és a minőségi alvás egyartánt nagyon fontos.
Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP

Ha nehezen alszik el, az alábbi tippek segíthetnek javítani az alvási minőséget:

  1. Kerülje a koffeint és stimulánsokat: Este ne fogyasszon kávét, teát, energiaitalokat vagy más koffeint tartalmazó italokat. A koffein stimuláló hatású, és megnehezítheti az elalvást.
  2. Kerülje a nehéz ételeket és italokat este: Nehéz, fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása lefekvés előtt emésztési problémákkal jár, ami nehezítheti az elalvást.
  3. Hozzon létre egy alvási rutint: Próbáljon meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni, és minden reggel ugyanabban az időben kelni, még hétvégén is. Ezzel segíthet a testének a belső óra szabályozásában.
  4. Relaxáljon lefekvés előtt: Próbáljon meg olyan relaxációs tevékenységeket végezni, mint például meditáció, lélegzetgyakorlatok vagy meleg fürdő, hogy lecsillapítsa az idegrendszerét és készüljön az alvásra.
  5. Kerülje a képernyőket: Telefonok, tabletek és számítógépek képernyőjének kék fénye gátolhatja az alvást. Próbálja meg legalább egy órával lefekvés előtt kikapcsolni ezeket az eszközöket.
  6. Kényelmes környezet: Bizonyosodjon meg róla, hogy a hálószoba csendes, sötét és kényelmes. A megfelelő hőmérséklet és matrac kiválasztása is segíthet.
  7. Számoljon a bárányokat: Bár egyeseknek hatásos lehet, ha becsukják a szemüket és elkezdenek számolni, mások inkább egy pihentető könyvet vagy hangoskönyvet részesítenek előnyben.
  8. Ne erőltesse az alvást: Ha hosszú ideig forgolódik az ágyban, és nem tud elaludni, ne erőltesse. Keljen fel, menjen egy másik helyiségbe, csináljon valami nyugtató tevékenységet, majd próbálja meg újra, amikor álmos lesz.
  9. Kerülje a stresszt: Próbáljon meg kikapcsolni és ellazulni lefekvés előtt. Stressz és szorongás nagyban megnehezítheti az elalvást. Ha a stressz tartósan problémát okoz az alvásban, konzultáljon egy szakemberrel.
  10. Konzultáljon szakemberrel: Ha hosszú ideje tart a nehezen elalvás vagy az alvásprobléma, érdemes lehet orvoshoz vagy alvásspecialistához fordulni. Ők segíthetnek az alvászavarok diagnosztizálásában és kezelésében.

Fontos, hogy a jó alvás személyenként eltérő lehet, így kísérletezzen ezekkel a tippekkel, hogy megtalálja, mi működik a számára. Az alvás minőségének javítása hosszú távon pozitív hatással lehet az egészségre és a mindennapi teljesítményre.

Kapcsolódó írásaink